O ziarista curajoasa, o carte indrazneata, “Un razboi murdar”

Editura Meteor Press va recomanda pentru aceasta perioada plina de evenimente istorice cartea Annei Politkovskaia “Un razboi murdar”, aparuta in colectia Istorie. Anna Politkovskaia s-a nascut la 20 august 1958 la New York si a fost fiica unui diplomat sovietic de origine ucraineana, acreditat la ONU.

A facut studii de jurnalism, a fost corespondent special pentru revista Novaia Gazeta si a fost mediator in episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova, in timpul musicalului Nord-Est. Numita de multi “constiinta morala pierduta a Rusiei” si recunoscuta pentru rolul ei de aparatoare a drepturilor omului pana la a-si pune in pericol propria viata, Anna Politkovskaia a fost cunoscuta pentru pozitia ei critica fata de politica dusa de Kremlin in Cecenia si s-a numarat printre cei mai proeminenti opozanti ai regimului Vladimir Putin. A fost rasplatita cu numeroase onoruri internationale. Pe 7 octombrie 2006, trupul jurnalistei a fost gasit in liftul blocului unde locuia. Fusese impuscata in cap si in piept cu un pistol Makarov.

“Un razboi murdar” este prima relatare scrisa de o rusoaica despre drama cecena, cuprinzand reportajele de investigatie realizate din iulie 1999 pana in ianuarie 2001. Politovskaia denunta atrocitatile comise de ambele parti, brutalitatea soldatilor rusi, drama refugiatilor si coruptia oamenilor de afaceri si militarilor pe spezele populatiei infometate. O descriere patrunzatoare si sensibila a unui conflict care nu da semne de solutionare, o carte de un imens curaj.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.