Atentie, filme bune, nu ratati NexT 2014!

Creat in 2006 in onoarea cineastilor Cristian Nemescu si Andrei Toncu, Festivalul International de Film NexT desfasurat anul acesta in perioada 3-7 aprilie are in agenda o selectie de filme interesante de scurt si mediu metraj, care umplu cu succes salile de la Cinema Studio, Elvira Popescu si Cinema Pro.

Festivalul este impartit in mai multe sectiuni, cele in care filmele se lupta pentru premii fiind doua: Competitia nationala si Competitita internationala. Pe 4 aprilie am ales spre vizionare un calup de filme din Competitia nationala si nu am regretat: am vazut proiectate la Cinema Studio, intr-o sala atat de plina incat lumea se oprise si pe marginile salii, si pe jos, o serie de sase scurt-metraje si un mediu-metraj care merita recomandate mai departe.

Foarte concentrate, cu o imagine buna, cu scenarii bine inchegate si cu niste actori care interpretau firesc rolurile atribuite – desi multi dintre ei erau tineri si foarte tineri – cele sapte filmulete au reusit sa capteze interesul celor din sala, sa starneasca aplauze sincere si hohote de ras atunci situatia de pe ecran era de asa natura.

Dintre cele sapte, avand subiecte foarte realiste, unele mai vesele, altele la un pol opus, mi-a placut in mod deosebit “Si baietii cateodata” (Romania, 2013), in regia lui Matei Lucaci-Grunberg, absolvent in 2011 al UNATC, sectia Regie de Film si Televiziune. Proiectat dupa “Colectia de arome”, un scurt-metraj sensibil al lui Igor Cobileanski, filmul lui Matei a ridicat norul de emotie din sala, starnind rasul tuturor cu aventurile dintr-un platou de filmare, unde actorul principal nu putea sa planga, in timp ce actrita secundara nu se mai putea opri din plans iar regizorul dadea cu sapca de pamant, satul de atatea duble.

NexT continua si astazi la Cinema Studio, Elvira Popescu, Control Club, J’ai Bistrot, Ceainaria Carturesti si UNATC Sala Cinema. Programul din 6 si 7 aprilie (ultima zi de festival) poate fi consultat AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.