Cinepolitica 2014 se apropie de final

O intalnire cu Adelin Petrisor si povestile sale din Coreea de Nord, un documentar tulburator despre “genocidul medicamentelor” si superproductia “Inapoi in 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942” cu Adrien Brody din inchidere sunt cateva dintre evenimentele de neratat in weekend, la Festivalul International de Film Cinepolitica 2014.

Unul dintre cei mai cunoscuti reporteri romani, Adelin Petrisor, isi prezinta sambata, 12 aprilie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, documentarul “Coreea de Nord, nimic de invidiat”, realizat dupa vizita pe care a facut-o in 2012 in cel mai dur lagar comunist inca existent in lume, alaturi de cameramanul TVR Catalin Popescu. Intrarea este libera.

In acelasi program, Nord si Sud, va fi proiectat sambata, la Elvira Popescu, de la 18.30, “Securitatea nationala / Namyeong-dong 1985”, drama unui lider al miscarii democratice din Coreea de Sud arestat si torturat pentru a-si marturisi colaborarea cu comunistii din Nord.

Documentarul ravasitor “Fire in the Blood / Foc in vine”, despre “genocidul medicamentelor”, va rula in premiera sambata, 12 aprilie, ora 18.00, la Cinema Studio. Intre 1997 si 2003, decizia unor companii farmaceutice gigant de a nu permite scoaterea pe piata a medicamentelor anti-HIV/SIDA accesibile a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni in Africa si Asia. Filmul este regizat de Dylan Mohan Gray si narat de William Hurt.

Tot sambata, la Cinema Studio, de la 20.00, va fi proiectat in premiera si nigerianul Half of a Yellow Sun, regizat de Biyi Bandele. Filmul este o poveste de dragoste emotionanta despre tineri prinsi in razboiul civil din Nigeria.

Cea de-a treia editie Cinepolitica se va incheia duminica, 13 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu gala de premiere a castigatorilor competitiei, urmata de proiectia filmului “Inapoi in 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942”, propunerea Chinei la Oscar, anul acesta. Superproductia istorica semnata de cineastul supranumit “Spielberg al Chinei”, Feng Xiaogang, reia un episod intunecat din trecutul Chinei, din timpul razboiului cu Japonia, cand provincia Henan a fost afectata de o foamete cumplita, soldata cu milioane de victime.

Foto: Alexandra Pandrea

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.