“Dincolo de moarte” – o serie cu vampiri si strigoi “made in Romania”

In plin sezon al povestilor cu si despre vampiri, nu se putea ca tocmai in tara lui Dracula sa nu se scrie o serie de carti care sa reinterpreteze celebra legenda romaneasca. Cea care si-a asumat aceasta sarcina este tanara scriitoare Adina Speteanu, iar primele doua carti din seria numita de ea “Dincolo de moarte” au aparut deja la Editura Tritonic.

Faptul ca Romania este considerata patria lui Dracula nu mai e o noutate pentru nimeni. Nici explozia de povesti – serii de carti si filme – cu vampiri din ultimii ani nu avea cum sa scape neobservata si nici succesul avut de acestea mai ales in randul tinerilor. In mod paradoxal, tocmai pe teritoriul de unde a pornit legenda, nu fusese scrisa o astfel de serie. Cea care s-a incumetat sa reinterprezete legendele romanesti ale vampirilor si strigoilor intr-o serie de 4 carti, este Adina Speteanu, o tanara nascuta in 1994, care marturiseste ca in scrierile sale se bazeaza pe imaginatie si pasiunea pentru fantastic si mister.

Eleva a Colegiului National “Mihai Viteazul” din Bucuresti, Adina Speteanu a debutat editorial cu romanul “Crima la timpul trecut” publicat in 2012 de Editura Tritonic. Succesul avut cu romanul de debut a motivat-o sa scrie in continuare. Astfel, la sfarsitul lui 2013, aceeasi editura Tritonic ii publica primul volum – “Destine pierdute” – al seriei fantasy “Dincolo de moarte”, iar la inceputul anului 2014 pe cel de al doilea – “Jocul secretelor”.

Primul volum, “Destine pierdute”, introduce cititorii in lumea fatastica imaginata de Adina Speteanu. Acestia fac cunostinta cu creaturile intunericului si cu povestile lor, dar si cu Natalia, o fata de 16 ani aparent normala, a carei existenta oscileaza intre familie, din care mai ramane doar mama si bunica, si scoala, unde se imprieteneste cu Lorena, o noua colega un pic ciudata. Bineinteles, lucrurile se complica atunci cand Natalia afla ca Lorena este de fapt strigoi si apoi cand amandoua descopera ca nici Natalia nu e o adolsecenta normala. Ea e Aleasa care, conform unei legende stravechi, trebuie sa ii protejeze pe strigoi si singura capabila sa lupte impotriva lui Dragos, un vampir malefic insetat de putere.

Al doilea volum, “Jocul secretelor” continua evenimentele din primul, dar se concentreaza pe impactul pe care noul statut al Nataliei il are asupra vietii ei si a celor din jurul ei. Odata cu acceptarea faptului ca ea este Aleasa, devine constienta ca e in pericol atat ea, cat si familia si prietenii ei, de care se izoleaza plecand in Strygorra, taramul strigoilor. Insa nici aici nu este in siguranta, puterile lui Dragos ajungand-o din urma. Nici Garda strigoilor din care face parte Lorena nu il poate invinge pe acesta, dar ei o pot ajuta pe Natalia sa isi descopere puterile cu care sa lupte impotriva diabolicului vampir.

Cartile abunda de personaje, fiecare cu povestea lui si cu sansa de a se dezvolta intr-unul din volumele viitoare. In primele doua, accentul cade asupra eroinei fara voie, Natalia, si asupra modului in care ea invata sa isi accepte destinul, renuntand la viata pe care o avea si luptand intr-un razboi pe care nu il intelege, intr-o lume in care a ajuns fara sa vrea. Dealtfel, nici celelalte personaje nu au avut posibilitatea de a alege, ele au fost transformate in strigoi ca suflete neimpacate sau in vampiri de alti vampiri. Nu au avut de ales si sunt blestemate sa bantuie intr-o lume plina de furie si dominata de instincte animalice. Protagonistii povestii imaginate de Adina Speteanu nu sunt mandri de statutul si de destinul lor. Existenta lor nu e deloc una usoara si asta diferentiaza seria “Dincolo de moarte” de alte povesti de acest gen. In plus, cartile sunt dotate cu detalii si secrete care se dezvaluie treptat pentru a intretine suspansul care va va tine lipiti de fiecare volum, astfel incat nu veti simti cand trece timpul peste cele aproape 400 de pagini ale fiecarui volum.

Le asteptam si pe celelalte pentru ca autoarea a demonstrat ca poate. Pana atunci, aveti timp sa incepeti cu inceputul. Cartile Adinei Speteanu se gasesc aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.