Teatrul National din China aduce “Richard III” la Festivalul Shakespeare

In calitate de coorganizator al celei de-a IX-a editii a Festivalului International Shakespeare, ARCUB prezinta o abordare inedita a piesei “Richard III”, in spectacolul montat de regizorul Wang Xiaoying, cu actori ai Teatrului National din China. In serile de 29 si 30 aprilie, de la ora 19.00, scena Majestic a Teatrului Odeon va deveni o sursa de emotii controversate pentru spectatorii care vor oscila intre admiratia pentru o personalitate puternica si scandalizare in fata unui geniu malefic.

Richard III este unul dintre cele mai intunecate personaje din opera lui Shakespeare, fiind adesea comparat cu Macbeth in privinta cruzimii cu care isi urmeza destinul. Descris in piesa ca diform, de parca dramaturgul si-ar fi propus sa-l pedepseasca in acest fel, Richard III isi revarsa pornirile atavice pentru a-si atinge scopurile, urzind planuri machiavelice, menite sa-i confere puterea politica absoluta. Diabolismul sau este perfect incadrat de scena, iar spectatorul se cutremura in fata succesiunii de replici presarate cu rasete sardonice, cand Richard isi gratuleaza propria perfidie.

Scenele contureaza fiecare personaj din spectacol, la liniile shakespeariene regizorul adaugand o remarcabila tusa orientala. Richard III este altfel construit de Wang Xiaoying; este lipsit de stigmatul fizic, este zvelt si uneori comic si incearca sa o cucereasca pe proaspat vaduvita Lady Ann. “De fapt, adevaratul Richard din istorie nu avea un handicap. Nu-mi doresc sa fac din acest defect al lui un motiv al setei lui de putere. Cu alte cuvinte, nu-mi doresc sa-l fac diferit de oamenii obisnuiti.” Dincolo de scena, noul Richard se doreste intruchiparea politicianului actual, iar protagonistul isi domina publicul prin veridicitate. “Piesa si-a propus sa portretizeze latura intunecata si potentialul malefic existent in fiecare persoana”, marturiseste intr-un interviu regizorul chinez Wang Xiaoying, vicepresedinte si director artistic al Teatrului National din China.

Biletele la acest spectacol pot fi achizitionate de la Casa de bilete a Teatrului Odeon.

Pret: 55 lei (Categoria I) si 45 lei (Categoria II).

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.