Krzysztof Zanussi va fi premiat pentru intreaga cariera la TIFF

Regizorul, scenaristul si producatorul polonez Krzysztof Zanussi va accepta Premiul pentru intreaga cariera la cea de-a 13-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie). Cineastul va fi celebrat la gala de inchidere a TIFF, dar si in cadrul unei proiectii speciale a lungmetrajului sau de debut, care l-a lansat in forta in lumea cinematografiei, in 1969 – “Structura cristalului”. Zanussi va sustine si un masterclass pentru pasionatii de film duminica, 8 iunie.

Krzysztof Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de fictiune si documentare, pentru cinema si TV, majoritatea multi-premiate in festivaluri. Debutul in lungmetraj de cinema cu “Structura cristalului” (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata si Valladolid si recunoasterea criticii internationale. Au urmat filme ca “Iluminarea” (1973) – Leopardul de Aur si Premiul FIPRESCI la Locarno -, “A Woman’s Decision” (1975) – Premiul OCIC la Berlin, “Spirala” (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, “The Constant Factor” (1980) – Premiul pentru regie si Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, “Imperativ” (1982) – Premiul Pasinetti si Marele Premiu al Juriului la Venetia, “Anul soarelui linistit” (1984) – distins cu Leul de Aur la Venetia si nominalizat la Globul de Aur, sau “Persona non grata” (2005), inclus in competitia de la Venetia.

Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice si la European Graduate School din Elvetia si conduce studiourile TOR din Polonia. A fost distins cu numeroase premii internationale, este presedinte al European Federation of Audiovisual Performers si consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultura a Vaticanului. In 2001, a obtinut titlul de Honoris Causa din partea Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Zanussi pune in scena, totodata, spectacole de teatru si opera la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma. Viata sa si opera sa au fost subiectul documentarului “Anxiety/ Niepokój” (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

Foto: Robert Palka

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *