Cine vrea sa invete bengali?

Dupa ce anii trecuti a publicat cele trei volume ale Manualului de sanscrita, Editura Cununi de stele a lansat anul acesta si un “Manual de limba bengali”, care pare sa fie primul indrumar de bengali pentru studentii straini, alcatuit de profesoara Amita Bhose pentru studentii ei de la Universitatea din Bucuresti, anul 1972.

Vorbita de aproximativ 250 de milioane de persoane, limba de stat in Bangladesh si una dintre cele 16 limbi oficiale ale Indiei, bengali este de asemenea si limba laureatului Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1913, Rabindranath Tagore. Conceput de Amita Bhose alaturi de Dictionarul bengali-roman, care va aparea si el la Cununi de stele, Manualul de Bengali se adreseaza tuturor pasionatilor de limbi orientale, fie ei studenti sau nu, dupa cum incurajeaza chiar autoarea: “El poate fi folosit si fara profesor de catre persoanele familiarizate cu fonetica si ortografia limbilor moderne indiene.”

Manualul contine 30 de lectii cu exercitii, lectii care nu sunt simple indrumari gramaticale sau lexicale, ci sunt insotite de elemente de cultura si civilizatie. Cei care se apuca sa studieze manualul vor afla astfel si despre diverse obiceiuri bengaleze, si despre anumite sarbatori, despre felul in care bengalezii sunt alintati de familie sau prieteni in functie de numele lor, despre cum se imbraca female in functie de statutul lor civil sau despre cum se prepara pasta de santal si la ce se foloseste ea. 🙂

Alfabetul, vocalele, consoanele si combinatiile dintre ele, partile de vorbire, constructia frazelor, folosirea speciala a cazurilor si multe altele sunt luate in considerare in alcatuirea acestui manual. Autoarea s-a straduit sa dea explicatii cat mai amanuntite si sa inlesneasca apropierea studentilor de aceasta limba: “Tinand seama de dorinta studentilor de a conversa in bengali, am redactat textele in spiritul limbii vorbite, si astfel am inclus elementele specific ale limbii Bengali, precum si neregularitatile gramaticale. Pe scurt, am incercat sa redactam un manual al limbii standard bengali.”

Mai multe informatii despre “Manualul de bengali” puteti gasi pe site-ul editurii.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.