Litera lanseaza “Despagubirea. Povestea unui supravietuitor”

Editura Litera va invita luni, 19 mai, ora 18.30, in Libraria Bastilia (Piata Romana, nr 5, Bucuresti) la evenimentul de lansare a romanului “Despagubirea. Povestea unui supravietuitor”, in prezenta autorului Peter Herzog. Vor lua cuvantul personalitati ale vietii politice si culturale romanesti: Ion Iliescu, Razvan Theodorescu, Ion Ianosi, Vasile Morar, Razvan Voncu. Moderatorul discutiei va fi Ionut Vulpescu.

Peter Herzog s-a nascut la 8 noiembrie 1930 in Targu Mures, oras in care a urmat scoala primara si Liceul “Al. Papiu Ilarian”. In 1960 a fost “demascat” ca reactionar si a fost dat afara de la TVR. In 1961 a emigrat in Israel, apoi s-a stabilit in Republica Federala Germana, fiind unul dintre supravietuitorii Holocaustului nazist: deportat la Auschwitz in mai 1944, la varsta de treisprezece ani, reuseste sa scape dupa un an de detentie, in mai 1945, odata cu debarcarea Aliatilor in Normandia. Romanul de fata este o marturie a crimei odioase comise de nazistii germani si de horthystii maghiari prin masacrul populatiei evreiesti din Ardealul de Nord.

“Romanul autobiografic al lui Peter Herzog este o completare de mare valoare a literaturii Holocaustului, atat din punct de vedere documentar, cat si uman. Atitudinea morala a supravietuitorului teribilei experiente mi se pare exceptionala, si cu ea simt nevoia sa inchei. De vreme ce insusi SS-istul Lehmann este cel care il ajuta pe Peter (impreuna cu alti detinuti) sa evadeze si, astfel, sa scape de hecatomba care se va abate asupra lagarului de la Dachau in ultimele luni ale razboiului inseamna ca nu este totul pierdut. Umanitatea mai are o sansa: aceea de a cunoaste adevarul, de a face dreptate (pedepsindu-i pe vinovati) si de a preveni ca raul sa se mai repete. Nu despagubirea – care, de altfel, ii este birocratic refuzata de statul german in care emigreaza dupa razboi – este cea care sterge, cat de cat, amintirea suferintelor, ci marturia pe care o depune acum. Pentru ca oamenii, evrei si neevrei deopotriva, sa invete din lectiile dure ale trecutului, iar un rau istoric de unicitatea Holocaustului sa nu se mai repete.” (Ion Iliescu)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *