Sapte prieteni in sapte culori: “Curcubeu”

Unul dintre titlurile incluse in colectia Tritonic Junior este si “Curcubeu” de Renata Donica, o adolescenta baimareanca nascuta in Republica Moldova. “Curcubeu” este o carte de aventuri, usor fantasy, pentru un public de varsta autoarei, oameni care nici copii nu mai sunt, dar care sunt suficient de tineri pentru a mai aprecia o poveste de vacanta copilareasca.

Pentru ca sapte este un numar magic, autoarea isi alege aceasta cifra pentru a construi un grup de prieteni care se intalnesc in satul bunicilor in momentul in care iau vacanta. Cei sapte – Riana, Tina, Gloria, Olivia, Ian, Victor si Alex – isi gasesc rapid un “sediu” intr-o curte parasita, unde se aduna sa puna la cale aventura verii: prepararea unei potiuni dupa o reteta furata de la o batrana vrajitoare care tocmai si-a dat duhul, ajutata sa ajunga pe lumea cealalta de fostul ei ucenic. Acesta, impreuna cu doi parteneri la fel de dubiosi, e decis sa le sufle “pruncilor” potiunea de sub nas in momentul in care va fi gata, insa hotii au parte de o ferma opozitie din partea lor. Alergatul dupa cai verzi se intinde din satul bunicilor si pana in Grecia, unde cei sapte se deplaseaza ulterior intr-o tabara si unde vor avea de furca atat cu infractorii aflati pe urmele lor, cat si cu rabdarea pusa la grea incercare a adultilor responsabili de siguranta lor. Ce se intampla cu potiunea si cu cele doua tabere? Nimic interesant, dupa parerea mea de adult trecut de varsta povestilor banale, dar probabil cititorii mai tineri si mai toleranti vor aprecia atat desfasurarea actiunii cat si finalul imaginat de autoare.

Desi subiectul n-ar fi chiar cel mai plictisitor posibil, scriitura Renatei Donica mai are multe de imbunatatit atat in ceea ce priveste realizarea unor scene verosimile – unele dialoguri si actiuni sunt realiste, altele sunt de-a dreptul absurde si nu ma refer la absurdul de sorginte kafkiana – , cat si legat de unele cuvinte si expresii, pe care fie le scrie gresit, fie le utilizeaza gresit. Ca sa nu mai vorbim despre “atentia la scenariu”, autoarea uitand uneori ce elemente a inserat la pagina X si continuand actiunea la pagina Y cu altele (de exemplu, reteta potiunii continea initial “saliva de manz”, iar cateva pagini mai incolo, cand tinerii se apuca de realizarea ei, autoarea uita de manz si pune in ea “saliva de vitel”).

Una peste alta, trecand peste stangaciile inerente, autoarea fiind abia la prima incercare, “Curcubeu” este o carte citibila de catre tineri (cititorilor experimentati le recomand cu caldura alte carti aparute la Tritonic), care se vor regasi probabil in prieteniile de vacanta, in curiozitatea care nu tine cont de nicio regula si in primii fiori de atractie fata de sexul opus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.