“Hitler, vecinul meu” – liderul nazist vazut prin ochii unui copil evreu

Editura Meteor Press a completat Colectia Istorie cu o noua carte al carei subiect abordeaza tema nazismului. “Hitler, vecinul meu” este scrisa de istoricul britanic Edgar Feuchtwanger si se bazeaza pe amintirile acestuia din perioada in care, copil fiind, a locuit chiar peste drum de resedinta liderului german.

Edgar Feuchtwanger este un istoric evreu nascut in 1924 in Munchen, Germania, si stabilit in Marea Britanie din 1939. El este fiul editorului Ludwig Feuchtwanger si nepotul scriitorului Lion Feuchtwanger iar pana aproape de varsta de 15 ani a locuit in apropierea imobilului in care isi avea resedinta Adolf Hitler. Sustinut de colaboratorul sau, jurnalistul francez Bertil Scali, Edgar Feuchtwanger rememoreaza intamplarile din perioada 1929-1939, si le publica in cartea “Hitler, vecinul meu”.

Subintitulata “Amitirile unui copil evreu”, cartea prezinta intamplarile si faptele lui Hitler vazute prin ochii copilului Edgar Feuchtwanger, de la fereastra sau din curtea casei sale. Contrar asteptarilor, cartea nu este o biografie a Fuhrerului, ci reconstituirea istoriei din colajul de amintiri care ii vin in minte autorului ca si cum ar scrie un jurnal, la persoana I si la timpul prezent, retraindu-le si determinand cititorul sa le traiasca alaturi de el.

La varsta de 5 ani, Edgar, poreclit de cei dragi Burschi, avea o copilarie fericita si fara griji, pana cand Adolf Hitler, pe atunci presedinte al Partidului National Socialist German s-a instalat in imobilul de vizavi. Desi nu intelegea in intregime ceea ce vorbeau parintii si unchii lui despre partid si despre conducatorul acestuia, copilului nu i-a fost greu sa observe legatura dintre ce se intampla in blocul in care locuia Hitler si ce se intampla in tara sa. Iar cand in 1933 Fuhrerul a devenit cancelar, degradarea conditiei familei sale si a altor milioane de evrei a devenit vizibila. Pe masura ce Hitler capata mai multa putere si faima, viata lui Edgar si a familiei lui devenea din ce mai grea. Unchii si matusile au fost persecutati si nevoiti sa fuga din tara, tatal lui Edgar, Ludwig, arestat de Gestapo si trimis in lagarul de la Dachau, Edgar insusi fiind marginalizat la scoala de colegi si umilit de profesori.

Edgar Fechtwanger a asistat fara sa vrea la evenimente care au schimbat pentru totdeauna cursul istoriei. Noaptea Cutitelor Lungi, Noaptea de Cristal, Anschluss-ul, sunt doar cateva dintre momentele care i-au afectat existenta, familia, viata. In ’39, cand tatal lui a fost eliberat, parintii l-au trimis pe Edgar in Marea Britanie pentru a fi salvat. Din fericire, spre deosebire de povestile a milioane de evrei care au trecut prin filtrele naziste, povestea lui Edgar Feuchtwanger este una cu final pozitiv. Gasiti cartea AICI si aveti ocazia sa rasfoiti si primele pagini.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.