TVR 2 difuzeaza un program dedicat lui Maxim Gorki

Televiziunea Romana, prin Casa de Productie TVR, difuzeaza luni, 16 iunie, de la ora 19.50, la TVR 2, un program dedicat marelui prozator si dramaturg rus Alexei Maximovici Peskov, cunoscut publicului larg sub pseudonimul de Maxim Gorki (n. 16 martie 1868, pe stil vechi, 28 martie, pe stil nou – d. 18 iunie 1936).

Telespectatorii vor putea urmari, sub genericul Teatrului National de Televiziune, drama “Micii burghezi” de Maxim Gorki, un spectacol din Arhiva de Aur TVR, realizat in anul 1973 de catre regretata regizoare Sorana Coroama Stanca. Piesa are ca tema, la prima vedere, conflictul intre generatii, intre parintii Besemenov – tatal-stapan al familiei si mama-prima supusa a acestuia, pe de-o parte, si copiii lor – Tatiana, Piotr si Nil. Lucrurile se complica atunci cand eterna infruntare intre batrani si tineri este dublata de cea intre ideologia veche, burgheza, si cea noua, proletcultista. O drama pusa in pagina de catre un scriitor de talent, din galeria marilor condeie rusesti clasice, dar si din cea “revolutionara” a unei Rusii de inceput de secol XX.

“Micii burghezi” si “Azilul de noapte” au vazut lumina scenei prima oara in anul 1902, la Teatrul de Arta din Moscova, in acelasi an in care Maxim Gorki l-a cunoscut pe Lenin.

Din distributia piesei realizate in versiune TV fac parte: Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Stefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamas, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu. Scenografia acestei montari este semnata de Doina Levintza, iar traducerea de Ema Beniuc.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *