Viata intr-un tren: “Ultima oprire, Rusia”

O noua intrare pe anul 2014 in Turul Contemporan de pe Strada Fictiunii este reprezentata de cartea “Ultima oprire, Rusia”, de Natalia Kliuceariova. Volumul din patratul colorat, distins cu Premiul de Debut al Rusiei, a aparut la Editura Allfa cu sprijinul Fundatiei Mihail Prohorov, in cadrul Programului pentru Sprijinirea Traducerilor din Literatura Rusa.

Desi nu are decat putin peste 130 de pagini, romanul rusoaicei Natalia Kliuceariova este extrem de concentrat, adunand intre cele doua coperte fapte dense, atragatoare, care il fac pe cititor sa rada, sa se intristeze si sa se mire de cat de frumos, exaltat, schimbator, ciudat este sufetul uman. Personajul principal este Nikita, un tanar coplesit de complexitatea vietii, care isi manifesta aceasta bucurie in fata existentei lesinand de cate ori ii era lumea mai draga.

Decis sa afle daca mai exista fericire in Rusia, Nikita incepe sa calatoareasca si intra in vorba cu tot felul de indivizi: unii dintre ei oameni simpli cu viziuni inguste, care ii povestesc necazurile vietii lor sterse, altii dimpotriva oameni cu viziuni largi, dar sufocati in smarcurile unui cotidian antitetic, care nu le intelege framantarile si refuza sa isi deschida privirea spre evolutie si spre civilizatie. In cautarile lui, tanarul traieste si o iubire bizara, complicata, franta, cusuta si abandonata cu Iasia, o fiinta agitata, care il consuma intens pe Nikita si care dispare la un moment dat la fel de fulgerator pe cum aparuse si traise langa el.

Intelegand in cele din urma ca totul este haos in viata semenilor sai si ca singuratatea lui s-a umplut altfel decat s-ar fi asteptat, Nikita isi gaseste linistea dupa o experienta care il adusese aproape de moarte: “Nikita nu mai tinea in sine toate destinele oamenilor pe care ii intalnise pe drum. Se simtea usor si gol, ca si cum l-ar fi curatat o adiere de primavara, pe culmea unui delusor insorit.”

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *