“Nativi Digitali” – o carte pentru viitor

Editura Tritonic si-a imbogatit colectia Smart Books cu titlul “Nativi Digitali/Pregatiti-va!” sub semnatura Deliei Dumitrescu, o carte care prezinta generatia “valului” digital, aducand in atentie teme si trenduri care vor domina spatiul tehnologic si cultural in viitor. O carte pentru cei care vor sa cunoasca prezentul si vor sa stie ce le rezerva viitorul.

In “Nativi Digitali/Pregatiti-va!”, autoarea prezinta nevoile, valorile si motivele generatiei digitale si analizeaza tendintele in tehnologie, economie si societate, incercand sa umple cumva golul dintre Nativii Digitali si parintii lor, profesorii sau angajatorii traditionali, care nu reusesc sa-i inteleaga pe deplin nici pe ei si nici competentele lor. Volumul nu este adresat doar studentilor, care, cel mai probabil, se numara chiar printre Nativii Digitali descrisi in carte, ci si Non-Nativilor Digitali: profesionistilor din resurse umane, viitorilor angajatori ai Nativilor, parintilor si profesorilor.

Pentru ca lumea e in transformare – totul se diversifica, totul devine mai complex, totul se accelereaza – cu totii trebuie nu doar sa ne adaptam din mers, ci si sa cream viitorul, sa inovam, sa ne folosim imaginatia si sa gasim solutii sclipitoare. Trebuie sa facem fata volumului mare de informatii care vine peste noi si sa invatam sa extragem ceea ce avem nevoie pentru a evolua.

Cum arata Nativii Digitali? Au crescut cu calculatorul in brate, invata repede, sunt destepti, vorbesc mai multe limbi, sunt deschisi comunicarii si… utilizeaza Facebook-ul pentru a-si organiza activitatile, pentru a tine legatura cu clientii si cu prietenii care nu le sunt aproape fizic. Scoala este importanta pentru ei, dar isi iau informatiile si din alte parti atunci cand cele date de profesori nu le sunt suficiente sau clare, participa la multe activitati extrascolare (workshopuri, conferinte, documentare online ETC), calatoresc si, in general, au o atitudine deschisa si o curiozitate sanatoasa pentru tot ce se intampla in jurul lor.

La copii se observa cel mai bine schimbarile care au avut loc in ultimii zece ani: multi dintre ei nu stiu sa inoate sau sa-si lege sireturile cum trebuie, insa stiu sa foloseasca un computer cu o dexteritate de invidiat. Tehnologia influenteaza nu doar cresterea si educatia copiilor, ci si ceea ce inseamna sa fii parinte. Nativii Digitali sunt legati cu toata lumea, conectivitatea fiind o trasatura esentiala, sunt permanent consumatori si creatori de continut, experimenteaza, se joaca, exploreaza, filtreaza, evalueaza posibilitatile si oportunitatile si au grija la cine si ce se invarte in intimitatea lor. “Cu siguranta, Nativii Digitali sunt mai competenti in setarile pentru intimitate decat celelalte generatii. Pana la urma ei sunt inspectorii iscusiti ai acestei lumi. Ei pot face diferenta intre fapte si ficitune.” Crescuti intr-o cultura a inventiei si inovatiei, ei vor ajunge sa transforme fiecare institutie a vietii moderne, pentru ca vor sti sa echilibreze libertatea cu controlul: “Tinerii isi doresc guverne care sunt rapide, personalizabile si inovatoare, iar guvernele trebuie sa fie transparente pentru a le castiga increderea. Acelasi lucru se aplica si la locul de munca”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.