Stagiunea 2013 – 2014 la TNB ajunge la final

Duminica, 22 iunie 2014, la Teatrul National “I.L. Caragiale” din Bucuresti se va lasa cortina peste stagiunea 2013-2014 cu ultimele reprezentatii: “Royal Fashion” (Moda Regala) la Sala Studio, “Anonimul venetian” la Sala Atelier, “Cinci femei de tranzitie” la Sala Pictura, iar la Sala Mica, in avanpremiera, “Distopie. Shakespeare. Remix” – primul dintre spectacolele noului program “9G”, dedicat tinerilor creatori de teatru independenti, sub auspiciile Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala “Ion Sava”.

10 titluri noi, 3 sali nou construite, 2 renovate complet (Sala Atelier si Sala Studio – care a fost redata spectacolului de teatru), spatii expozitionale generoase, evenimente dintre cele mai diverse si mai neasteptate intr-o stagiune animata intens, in care, pe langa spectacolul de teatru, au avut loc expozitii, lansari de carte, aniversari, turnee, s-au primit premii si multe aprecieri laudative din partea publicului si a criticii de specialitate.

Alaturi de noile premiere: “Furtuna”, “Revizorul”, “Hoti”, “Micul infern”, “Barfe, zvonuri si minciuni”, “Omul care a vazut moartea”, “Anonimul venetian”, “Nebun din dragoste”, “Carte de vizita”, care au reunit la rampa actori consacrati dar si foarte tineri interpreti, si-au continuat cariera alte titluri apreciate din repertoriul stagiunilor precedente, comedia de mare succes “Dineu cu prosti” mentinandu-se pe o pozitie de top.

Si in aceasta stagiune a continuat programul Conferintele Teatrului National, cu prelegeri sustinute de personalitati marcante ale culturii romane.

In cadrul evenimentului “Ziua usilor deschise”, urmata de „Lunga Noapte a Teatrului National” au fost sarbatoriti, in decembrie 2013, 40 de ani de teatru in actualul sediu, o binevenita ocazie pentru publicul larg de a patrunde in spatiile proaspat renovate si de a veni in contact cu varietatea de oferte culturale ale noului ambient.

A fost sarbatorit, la implinirea varstei de 95 ani, maestrul Radu Beligan, director al Teatrului National din Bucuresti intre 1969 si 1990, iar la finalul spectacolului “Egoistul”, i-a fost acordat titlul Guiness World Records pentru “Cel mai longeviv actor de teatru in activitate”.

Intre manifestarile expozitionale amintim Retrospectiva de pictura Emil Ciocoiu la Teatrul National, remarcabila nu doar prin amploare, ci si prin ineditul amplasarii in spatiu a tablourilor, Salonul International de Arta Naiva, precum si dublul eveniment, vernisaj si lansare de carte, dedicat maestrului Marcel Chirnoaga.

Tot in aceasta stagiune au avut loc numeroase turnee nationale si internationale (participarea la Festivalul international de teatru MITEM, de la Budapesta, cu spectacolul “Doua loturi” – un succes notabil!) si s-a dat startul in pregatirea primului festival international de teatru NETA, care ar urma sa aiba loc in septembrie 2015 in cladirea definitiv reconstruita a TNB.

Interfata online a teatrului (www.tnb.ro) a fost imbunatatita odata cu lansarea noului site si cu implementarea sistemul de vanzare online a biletelor.

Debutul viitoarei stagiuni este preconizat sa aiba loc, ca in fiecare an, odata cu redeschiderea scolilor, iar primul titlu nou va fi “Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski, piesa cu care se afla in aceste zile in repetitii binecunoscutul regizor Felix Alexa. Un titlu in premiera, un autor si o piesa surpriza din dramaturgia romana contemporana ne pregateste si Ion Caramitru, regizorul.

Comunicat TNB
Foto: preluare de pe site-ul TNB

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.