Noutati Polirom: „Oamenii eternitatii nu se tem niciodata”

Editura Polirom a publicat de curand traducerea in limba romana a romanului „The People of Forever Are Not Afraid/ Oamenii eternitatii nu se tem niciodata”, debutul literar al autoarei israeliene cu origini romanesti si irakiene Shani Boianjiu. Shani este cea mai tanara laureata a premiului 5 under 35″ decernat de National Book Foundation, dar si prima scriitoare israeliana nominalizata in Marea Britanie la Women’s Prize for Fiction.

Nascuta la Ierusalim in 1987, Shani Boianjiu si-a facut stagiul militar obligatoriu in Fortele de Aparare Israeliene, timp de doi ani (2005-2007). Experientele din aceasta perioada au stat la baza romanului sau de debut, „Oamenii eternitatii nu se tem niciodata”, inceput ulterior, in timpul unui curs de creative writing, cand studia literatura la Harvard.

Romanul, aflat pe lista celor mai bune zece titluri de fictiune aLE publicatiei The Wall Street Journal in 2012, a aparut in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), traducere din limba engleza de Ioana Filat si este disponibil si in editie digitala.

„Oamenii eternitatii nu se tem niciodata” are in centru trei prietene adolescente israeliene, Yael, Avisag si Lea, dintr-un sat prafuit de langa granita cu Libanul, care isi indeplinesc serviciul militar intr-o atmosfera care penduleaza intre plictis si teroare. Lea pazeste un punct de frontiera spre Cisiordania, verificand permisele palestinienilor care patrund in Israel, si, ca sa-si alunge plictiseala, isi imagineaza povestile lor de viata. Avisag pazeste granita egipteana, avand in sarcina oprirea emigrantilor ilegali si a filmelor porno piratate, privind in fiecare zi cum refugiatii se izbesc cu disperare de sarma ghimpata, iar Yael face instructie de trageri si flirteaza cu baieti mai mici decat ea. Toate trei asteapta in praful granitei sa se intample ceva, prinse mereu in clipa intensa de dinaintea izbucnirii unei nenorociri. Tonul romanului imbina umorul sardonic cu patosul, creand un stil cu totul personal, undeva intre sarcasmul lui Etgar Keret si talentul epic al lui David Grossman.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.