“Paraclet”, avocatul “Listei lui Alex. Stefanescu”

In cadrul apreciatei colectii “Strada Fictiunii”, Editura Allfa a inclus “Lista lui Alex. Stefanescu”, un proiect nou care isi propune sa promoveze scriitori romani contemporari. Romanul ales pentru lansarea acetui proiect, primul pe lista criticului literar, se numeste “Paraclet” si este scris de Freddy Garbaci.

Nascut in 1971, in Corabia, judetul Olt, Freddy Garbaci are studii juridice, a fost judecator si avocat. A scris despre dispute juridice, piete de capital si fotbal, iar in prezent ne capteaza atentia cu un thriller alert si intens despre corporatii si corporatisti, despre magnati corupti si mizele pentru care acestia joaca murdar, despre avocatii care ii apara si despre cat de greu le e acestora din urma sa nu se murdareasca la randul lor.

Pentru o carte despre viata avocatilor scrisa de un avocat, titlul nu mai pare deloc incifrat si nici ales in mod intamplator. Cuvantul “paraclet” isi are originea in grecescul “parakletos”, acesta inseamna “aparator” sau “avocat”, iar in acceptiune crestina, “Sfantul Duh”. Nici ocupatia lui Raul Bodea, personajul principal, nu mai este de acum surprinzatoare. Intr-o nota usor autobiografica aflam ca el este un tanar avocat nascut in Corabia, ca si autorul, si ca lucreaza in Bucuresti, intr-o corporatie. Existenta lui este marcata de sedinte, procese banale, “casual friday”, remarci pline de cinism la adresa colegilor, haine scumpe, pahare de whisky si cate o femeie frumoasa din cand in cand.

Insa viata aparent superficiala si plictisitoare a lui Raul Bodea devine o cursa contra cronometru atunci cand Joe Sanders, seful lui, este acuzat de ilegalitati pe piata financiara. Inevitabil, Raul va fi tarat prin tot noroiul in care se lupta rechinii financiari pentru a gasi un echilibru intre apararea superiorului si respectarea propriilor principii. Totusi, peste ceata in care lupta in calitate de avocat se asterne o usoara fericire care vine din planul personal. Reia legatura cu familia, are parte chiar si de un concediu alaturi de cei care i-au fost dragi candva, iar intre el si frumoasa Ligia, tot avocata, incepe o poveste de dragoste cum el nu credea ca exista. Oare si de data asta se va aplica regula: atunci cand ceva e prea frumos ca sa fie adevarat, inseamna ca intr-adevar e prea frumos ca sa mai fie si adevarat? Va las sa descoperiti singuri citind. Si tot citind va veti convinge ca talentul de scriitor al lui Freddy Garbaci este unul innascut, iar stilul lui plin de umor va va tine lipiti de carte pe toata intinderea celor peste 500 de pagini.

Urmatoarele anuntate ca figurand pe “Lista lui Alex. Stefanescu” sunt romanele “Premiul” de Silvian Florea si “Salonul de masaj” de Cornel George Popa, si volumul de proza scurta “Viata face toti banii” de Vlad A. Popescu. Pana atunci puteti sa va bucurati de alegerea excelenta facuta de Alex. Stefanescu pentru debutul proiectului. Cartea lui Freddy Garbaci poate fi gasita AICI.

Share

One thought on ““Paraclet”, avocatul “Listei lui Alex. Stefanescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.