“Closer to the moon” deschide Festivalul de Film Istoric de la Rasnov

Editia cu numarul sase a Festivalului de Film Istoric Rasnov, care se va desfasura intre 1 si 10 august 2014, va fi deschisa de cea mai recenta productie a regizorului Nae Caranfil, “Closer to the moon”, si de concertul trupei de rock alternativ byron. Programul complet al festivalului va cuprinde peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale, carora li se vor adauga dezbateri legate de temele festivalului – “Marele Razboi”, “Anul 1989” si “Los Angeles 1984”, anunta un comunicat FFIR.

Printre productiile care vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric se numara documentarele “Ultima reduta”, regizat de Nicholas Dimancescu, “In spatele cortinei” de Bogdan Mustata si “Premier Noël dans les tranchées”, in regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, exceptionalul “La grande illusion” a lui Jean Renoir, drama “La France” semnata de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl si “Walesa: Man of Hope”, in regia lui Andrzej Wajda.

Dezbaterile vor analiza temele festivalului, iar printre lectori se numara personalitati precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Serbanescu, Georgeta Filitti si Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurentiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac si Sorin Ducaru, economistul Ionut Dumitru s.a. Ambasadorul Slovaciei, domnul Jan Gabor si profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii straini ai Scolii de Vara.

A doua zi de festival va aduce la Rasnov fanfara Armatei Libaneze, a carei prestatie artistica va fi asezonata cu preparate traditionale, urmata pe 3 august de un recital Ozana Barabancea (voce) si Puiu Pascu (pian). Un eveniment special din cadrul editiei din acest an este proiectia filmului mut “Tabu” (in regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live. Pe data de 8 august, Cetatea Rasnov va gazdui concertul lui Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, iar pe 9 august va fi randul trupei Celelalte Cuvinte. Festivalul va fi inchis de trupa britanica The Flamenco Thief si de Junetrip din Cluj.

Editia 2014 va celebra implinirea a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, 25 de ani de la Revolutia din 1989 si 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, care va fi marcata prin prezenta mai multor sportivi romani de marca.

Festivalul de Film de la Rasnov va gazdui si Scoala de Vara ASTRA, in cadrul careia 15 studenti si masteranzi pasionati de istorie vor participa gratuit la toate evenimentele festivalului si vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare si masa.

Festivalul de Film Istoric Rasnov a ajuns la cea de-a sasea editie, fiind organizat in Cetatea Rasnov si Cinematograful Amza Pellea, si este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primaria Rasnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale si Asociatia Mioritics.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *