Cum se castiga si se pierd “Milioanele lui Brewster”

Editura Allfa ne invita pe Strada Fictiunii sa facem Turul Retro al sectiunii Bestseller. Odata introdusi in atmosfera de la inceputul secolului XX, vom da nas in nas cu Richard Greaves, scriitorul american care ne va oferi o lectie despre cum se castiga si se pierd banii, si nu orice bani, ci “Milioanele lui Brewster”.

Richard Greaves este pseudonimul scriitorului american George Barr McCutcheon nascut 1866, in Indiana. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numara seria “Graustark” si romanul “Milioanele lui Brewster” (“Brewster’s Millions”). Scris in 1902, acesta din urma a avut un succes rasunator in epoca, fiind rapid adaptat in filme si piese de teatru. Prima punere in scena a cartii “Milioanele lui Brewster” a avut loc in 1906, pe Broadway.

Actiunea insasi are loc pe la 1900, in inalta societate din New York. Tanarul Montgomery Brewster este fericitul mostenitor al unui million de dolari lasat de bunicul sau. La scurt timp de la primirea vestii, el mai primeste o veste, buna si proasta in acelasi timp. Un unchi i-a lasat mostenire sapte milioane de dolari, dar cu o conditie bizara: Montgomery trebuie sa nu pastreze nimic din ce i-a lasat bunicul sau si trebuie sa faca in asa fel incat, intr-un an de zile, sa ajunga sarac lipit. Astfel, tanarul se trezeste in fata unei decizii dificile: sa ramana cu milionul mostenit de la bunicul sau ori sa riste si sa accepte provocarea unchiului sau pentru a isi inmulti de sapte ori averea?

Alege a doua varianta, si odata cu acesta decizie, se declanseza comicul de situatii pe care autorul il exerseaza din plin pe pielea chinuitului personaj. Cheltuitul unui million de dolari intr-un singur an nu se dovedeste a fi treaba simpla mai ales ca tanarul trebuie sa se incadreze in cerintele impuse de unchiul sau. Cu atat mai mult, calculele ii sunt incurcate de prietenii sai care, nestiind de planul lui, il ajuta sa economiseasca cand el vrea sa risipieasca, sau de castigurile la pariuri, care se ivesc chiar cand spera ca asa va mai pierde ceva din averea initiala. Monty – caci asa ii spun cei apropiati – are parte de peripetii absurde si amuzante in acelasi timp, dar reuseste sa ii convinga pe cei din jurul sau ca este doar un cheltuitor nesabuit. Si domnisoara Peggy Gray il crede, si ii accepta cererea in casatorie, chiar daca el a ajuns sa mai aiba doar cativa dolari in buzunar.

Tragicomedia atinge apogeul in noaptea anterioara expirarii termenului pentru cheltuirea primului milion, cand avocatii il informeaza pe Monty ca executorul unchiului sau a fugit cu banii. Daca si cum va scapa protagonistul romanului de saracie, daca si-a invatat sau nu lectia lacomiei si a asumarii riscurilor, va las sa descoperiti singuri gasind cartea AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *