“Atavic”, o bijuterie romaneasca a SF-ului de aventura

Colectia LIT a Editurii Tritonic a inclus in luna iulie a acestui an si volumul “Atavic” al lui Liviu Surugiu, autor publicat in JSF, Anticipatia si Gazeta SF. “Atavic” a mai avut o varianta scrisa in 1983, sub forma de nuvela, in prezent transformandu-se intr-un roman de-a dreptul senzational, plin de energie si aventura.

“Acum, in fine, avem si noi un Simon Toyne. Daca va fi tradus, “Atavic”-ul lui Liviu Surugiu va fi un best-seller international. N-am nicio indoiala.” scrie despre acest volum Tudor Calin Zarojanu. Ca mare fan Simon Toyne ce ma aflu, pot sa zic ca domnul Zarojanu n-a nimerit rau cu aceasta comparatie. Autorul romanului “Atavic” ne poarta intr-o calatorie ametitoare din Egiptul Antic in Madridul zilelor noastre, prin Kremlin si prin Transilvania, tesandu-ne o poveste cum putine intalnesti. Mergand de la inceputurile civilizatiei prin istoria Crestinismului si prin revolutiile stiintei si tehnicii, Liviu Surugiu ne conduce spre un razboi intre doua forte supraumane, care au trecut peste veacuri si au ajuns fata in fata intr-o infruntare a prezentului.

N-am mai citit pana acum niciun roman pe tema atavismului si cred ca autorul si-a indreptat bine scrierea spre aceasta manifestare a unor particularitati stramosesti la urmasii din prezent, sarind peste generatiile intermediare. Din momentul in care Irin Amaranto, fiica ilustrului cercetator Ed Amaranto, personaj important sacrificat in numele salvarii fiului ei, devine una cu Printesa egipteana Ix, rotile ruginite ale schimbarii incep sa se invarta, adevaruri bine ingropate sa iasa la iveala si omenirea sa aiba parte de aparitii si descoperiri pe care nu le-ar fi crezut niciodata posibile.

Preoti, soldati, doctori, fiinte cu puteri aproape magice, experimente ciudate si razboaie sfinte se intalnesc si se intrec de-a lungul actiunii electrizante, pe care n-as vrea sa o povestesc, pentru ca fiecare fan al genului SF si de aventura ar trebui sa o citeasca si sa se bucure ca exista si in Romania autori competenti ai acestor genuri, care ar putea sta alaturi oricand de nume mari ale literaturii internationale.

Share

6 thoughts on ““Atavic”, o bijuterie romaneasca a SF-ului de aventura

  1. Cristina Mitrea, multumesc! Se vede ca ai citit romanul si, cum nu vad nici un alt motiv, se vede si ca ti-a placut!

  2. E bine ca se vede si imi pare rau ca n-am avut inspiratie sa scriu mai frumos despre el. 🙂

  3. Multumesc celor 105 persoane care au dat like articolului. In mod sigur au fost mai multi… 🙂 asa ca multumesc si celor care nu au dat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *