Cand lumea nu are nevoie de un erou, e timpul pentru un monstru

De ce sa n-o spunem, filmele si cartile inspirate de Vlad Tepes au adus numele Romaniei pe buzele multor straini, care au fost fascinati de povestea domnitorului roman, fie ea si distorsionata. „Dracula: Povestea nespusa/Dracula Untold” vine cu o noua interpretare a mitului domnitorului-vampir, dar nu mai putin interesanta pentru fanii genului.

Premiera in Romania a dramei fantasy distribuita la noi de RoImage a avut loc vineri 3 octombrie, in timp ce premiera internationala va fi pe data de 17 a acestei luni. Desi criticii de specialitate nu-i dau prea multe puncte, cred ca filmul are sanse mari sa placa publicului dornic de a vedea si o alta prezentare a legendei lui Vald Tepes, in care se imbina elemente reale din istoria romanilor cu elemente fictive sau de basm. Pana la urma, nu avem nevoie in fiecare zi de filme care sa ne puna pe ganduri, trebuie sa ne mai si relaxam in lumea basmelor. 🙂

In viziunea regizorului Gary Shore si a scenaristilor Matt Sazama, Burk Sharpless si Mark Bomback, Vlad este un print transilvanean care si-a petrecut copilaria la turci si care in prezent le plateste tribut in incercarea de a pastra pacea in zona. Dar Mehmet, prietenul sau din copilarie, ajuns sultan, are vise de marire si ii cere lui Tepes imposibilul, pe langa tributul obisnuit: o mie de baieti pe care sa ii adauge ostirii Imperiului, plus inca unul, fiul lui Vlad. Furia latenta a domnitorului roman izbucneste cu ocazia acestei cereri deplasate si pacea firava se destrama violent.

Manat de iubirea fata de pamanturile stramosesti si fata de oamenii sai, pe care e gata sa-i protejeze cu orice pret, Vlad se vede nevoit sa se arunce in ghearele mortii, lasandu-se transformat intr-un vampir puternic, care poate face fata singur ostirilor turcesti dezlantuite. Pentru ca uneori, lumea nu are nevoie de un erou, ci de un monstru. Dar, spre deosebire de vampirii pe care ii stim cu totii si a caror transformare e definitiva, Master Vampire care il transforma pe Vlad ii spune ca, daca timp de trei zile rezista fara sa bea sange de om, va redeveni muritor.

Mi s-au parut captivante nu doar efectele speciale cu liliecii iesiti din pelerina lui Vlad sau cu aceia care participa la lupta finala, ci si intoarcerile de actiune care ar trebui sa faca parte din orice thriller respectabil, precum si atitudinea proactiva a printului, care nu se poate impaca deloc cu ideea pierderii razboiului, care se lupta cu demonii personali si pentru care familia este o adevarata religie, chiar daca unele sacrificii se vor dovedi iminente.

Luke Evans este un nou tip de Dracula care nu are cum sa nu-ti placa: e razbatator, curajos, neindurator cu inamicii, iubitor si bland cu familia si nu se teme sa actioneze spre binele celor multi. Si, cu toate ca pleaca pe drumul „vampirismului” convins ca in cele din urma ii va rade in nas celui care l-a transformat, finalul filmului ramane deschis, sugerand ca, desi eroul poate sa inceapa o noua viata, ea nu va fi deloc asa cum si-o inchipuie el.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.