Sergiu Tuhutiu si Gabriel Bebeselea pe scena Salii Radio

Pianistul Sergiu Tuhutiu este invitatul concertului programat vineri, 24 octombrie, incepand cu ora 19:00, la Sala Radio. Alaturi de acesta, la pupitrul ORCHESTREI NATIONALE RADIO, se va afla un alt reprezentant de varf al tinerei generatii de muzicieni romani: dirijorul Gabriel Bebeselea.

Sergiu Tuhutiu este unul dintre ceimai valorosi tineri pianisti romani, castigator in 2013 al concursului “Debut to Master Soloist Piano Competition” din Sankt Petersburg. Un studio de inregistrari din Londra i-a lansat o „provocare” artistica: studioul s-a oferit sa ii inregistreze primul CD daca reuseste sa adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. Dupa ce a făcut public acest pariu pe reteaua de socializare, povestea s-a transformat intr-un fenomen viral, rezultatul fiind acela ca in doua zile pagina sa a obtinut 24.000 de like-uri, iar inregistrarile CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

Gabriel Bebeselea, la doar 26 de ani, este dirijor principal al Operei Nationale Romane din Iasi (din 2011) si ocupa aceeasi pozitie si la Filarmonica din Sibiu, incepand din stagiunea curenta (2014-2015). Un succes recent al dirijorului Gabriel Bebeselea il reprezinta faptul ca este finalist al concursului de dirijat “Donatella Flick – London Symphony Conducting Competition“, finala fiind programata in decembrie 2014, la Londra.

Programul serii este se anunta a fi cat se poate de atractiv: uvertura operei “Ruslan si Ludmila” de Glinka, opera inspirata de poemul cu acelasi nume semnat de Puskin, “Rapsodia pe o tema de Paganini“, una dintre cele mai apreciate partituri ale lui Rachmaninov si “Simfonia a IX-a – Din lumea noua“, compusa de compozitorul ceh Antonin Dvořák, in perioada in care a condus Conservatorul National de Muzica din S.U.A. La premiera absoluta a “Rapsodiei pe o tema de Paganini“, in 1934, la Opera din Baltimore (S.U.A.), Rachmaninov insusi a interpretat partitura de pian, sub bagheta celebrului dirijor Leopold Stokowski, alaturi de Philadelphia Orchestra.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.