Aplauze pentru Nottara la FNT

Octombrie a insemnat pentru Teatrul Nottara o luna de sarbatoare teatrala. Dupa Fest(in) pe Bulevard, un festival organizat de Teatrul Nottara, a urmat a 24-a editie a Festivalul National de Teatru, organizat de UNITER, in care au fost selectate doua productii ale teatrului: Noul locatar si Aniversarea.

Alegerea pieselor “Noul locatar” de Eugène Ionesco si “Aniversarea” de Thomas Vinterberg si Mogens Rukov onoreaza atat institutia, cat si pe artistii implicati in cele doua montari. Spectatorii au confirmat, prin aplauzele puternice, calitatea timpului petrecut la Nottara in FNT. Publicul prezent in numar mare a asteptat nerabdator in foaier sa descopere lumea dezvaluita de actorii de pe scena. Dupa reprezentatie, oamenii s-au indepartat de teatru agale, privind inapoi cu emotie, mai bogati in ganduri si sentimente.

Regizorul Gábor Tompa a montat “Noul locatar“, piesa scrisa de Eugène Ionesco (traducerea: Vlad Russo si Vlad Zografi), care a avut premiera pentru presa in deschiderea stagiunii 2014. Spectacolul a fost selectat in Festivalul National de Teatru si s-a jucat in doua reprezentatii, pe 30 si 31 octombrie 2014. Rolul principal este interpretat de Francisco Alfonsín, un actor spaniol care a jucat atat pe scene din tara natala, cat si in Franţa si Marea Britanie. Alaturi de el au jucat actorii Teatrului Nottara: Ada Navrot, Ion Grosu si Gabriel Rauta. Piesa “Noul locatar” a fost scrisa in trei zile, pe cand insusi Eugène Ionesco se muta, de la un numar la altul, pe aceeasi strada.

Aniversarea” de Thomas Vinterberg si Mogens Rukov, in traducerea si regia lui Vlad Massaci, continua sa se joace cu salile pline la cinci ani de la premiera. In rolul principal: maestrul Alexandru Repan. Incadrarea productiei in sectiunea Mari maestri, vine ca o incununare, o rasplata pentru efortul sustinut al unei trupe de actori care ofera publicului de pretutindeni o demonstratie de profesionalism.

Festivalul National de Teatru aduna productii reprezentative din toata tara si le da intalnire in Bucuresti, sub privirile curioase, avide de nou si de emotie ale oamenilor de teatru si ale spectatorilor obisnuiti. Evenimentul, desi necompetitiv, prezinta cele mai bune creatii ale stagiunii trecute, ceea ce face ca selectarea acestor doua spectacole sa fie un premiu in sine.
Pe langa participarea sa, Teatrul Nottara a fost si gazda a doua productii ale Nationalul clujean: “Amalia respira adanc” de Alina Nelega, in regia lui Tudor Luncanu si “Trilogia Aureliu Manea” de Aureliu Manea, in regia lui Gábor Tompa.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *