“Insemnarile lui Aram” – o fuga initiatica de genocidul armean

Odata cu pregatirile pentru Targul International de Carte GAUDEAMUS, Editura Meteor Press anunta si lansarea romanului “Insemnarile lui Aram” de Maria Angels Anglada. Cartea este o combinatie de fictiune si istorie tipica pentru autoare, care lasa sa se intrevada drama armenilor asupriti de turci in 1915.

Maria Angels Anglada (1930-1999) este unul dintre cei mai importanti scriitori catalani. Licentiata in Filologie Clasica, Maria Angels Anglada a scris poezie, eseuri si proza, fiind adesea considerata “o poeta care scrie romane”. Operele sale au fost publicate in tiraje impresionante, atat in catalana, cat si in numeroase alte limbi. Din ele razbate principala preocupare a autoarei: pastrarea memoriei istorice si solidaritatea fata de cei nedreptatiti.

Dupa ce in 2010 Editura Meteor Press a publicat traducerea cartii “Vioara de la Auschwitz” (1994), anul acesta a venit randul unui alt roman al Mariei Angels Anglada sa fie publicat in Romania de aceeasi editura. Astfel, cititorii romani pot experimenta trairile armenilor refugiati din calea turcilor, in timpul genocidiului armean, prin paginile cartii “Insemnarile lui Aram” (titlul in catalana “Quadern de Aram”).

Armenia, 1915. Guvernul turc a decis exterminarea poporului armean. Aram, un baiat de 15 ani, impreuna cu mama lui, Marik, fug din tara. Numele Aram apartine unuia dintre descendentii lui Noe, intemeietor al poporului arameean si al Armeniei. Personajul Mariei Angels Anglada devine astfel un reprezentant al poporului armean, al originilor lui. Cei doi si cateva rude urmeaza o lunga calatorie initiatica, la sfarsitul careia ajung in Marsilia. Pe tot parcursul calatoriei, atat tanarul, cat si mama acestuia consemneaza evenimentele intr-un jurnal. Caietul in care Aram si Marik isi noteaza alternativ amintirile fusese primit de baiat de la tatal lui, Vahe, un renumit poet armean asasinat de turci.

Asa cum este specificat si in nota de la finalul cartii, aceasta este “o opera de fictiune, dar faptele genicidului armean sunt, din pacate, cat se poate de reale”. Cartea va fi prezentata vineri, 21 noiembrie, la Gaudeamus, in cadrul unei prezentari cu tema istorica “Destinul dramatic al poporului armean”. De asemenea, o gasiti si aici.

Share

One thought on ““Insemnarile lui Aram” – o fuga initiatica de genocidul armean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *