Concert “In memoria unui inger” si a victimelor din decembrie ’89

Vineri, 19 decembrie, Sala Radio a vibrat de emotia interpretarii unor muzicieni foarte apreciati de public precum violonistii Alexandru Tomescu si Virgil Zvoristeanu, dirijorul Tiberiu Soare, soprana Madalina Barbu si Corul Academic Radio. Eforturile lor s-au indreptat catre cei care poate ii aud si ii vad de dincolo de peretii si de tavanul Salii Radio, concertul “In memoria unui inger” fiind sustinut in memoria celor care au disparut in evenimentele din decembrie ’89.

Repertoriul a fost unul emotionant, pe masura semnificatiei data evenimentului. Deschiderea concertului i-a revenit Corului Academic Radio pregatit de Dan Mihai Goia. Sub bagheta lui Tiberiu Soare, coristii au interpretat cantecele sacre “Ave, Regina Coelorum”, “Hei Mihi, Domine” si “Tribulationem et dolorem” de Carlo Gesualdo da Venosa.

Momentului sacru creat de cor, i-a urmat un altul, si mai solemn, care a beneficiat, pe langa interpretarea Orchestrei Nationale Radio, si de interpretarea violonistului Alexandru Tomescu: “In memoria unui inger”, concert pentru vioara si orchestra. Creat de compozitorul austriac Alban Berg in 1935, concertul a fost dedicat memoriei fiicei Almei Mahler, decedata la varsta de 18 ani, dar a devenit si recviemul autorului insusi, decedat in luna decembrie a anului in care l-a creat. Ca o lupta cu fortele intunericului, ca o furtuna, plin de suspans si agonie, concertul evoca tristetea atitudinea revoltata a autorului fata de moarte.

Pentru a potoli ropotele de aplauze care nu mai conteneau, Alexandru Tomescu a mai interpretat un fragment din Bach, desi a marturisit ca nu intentiona sa mai cante nimic dupa aceasta melodie “de o frumusete nepamanteasca”.

A doua parte a concertului a fost dedicata in exclusivitate Simfoniei a IV-a a romanticului Gustav Mahler. Tema interactiunii cu moartea a continuat, dar intr-o nota mai optimista, in contrast cu furia anterioara, Mahler intentionand ca prin aceasta compozitie din 1900 sa ilustreze privirea pe care un copil ar avea-o in fata Raiului. Din compozitia lui Mahler razbate emotia ca rezultat al combinatiei instrumentelor de suflat cu cele cu corzi si de prezenta deosebita a harpei. Pe scena a urcat si soprana Madalina Barbu, a carei voce a fost pe alocuri acoperita de energia Orchestrei Nationale Radio cu Virgil Zvoristeanu concert-maestru si Tiberiu Soare dirijor.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.