NORMA intruchipata de soprana ELENA MOSUC, la Sala Radio!

„NORMA”, creatia lui Bellini, devenita cunoscuta gratie ariei “Casta diva” si datorita interpretarii magistrale a Mariei Callas, va prinde viata vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, intr-o distributie de exceptie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Nationale Radio. Evenimentul reprezinta o continuare a traditiei instaurate la Sala Radio, de a prezenta la fiecare final de ianuarie un titlu de opera in formula de concert cu artisti lirici de renume.

„Norma” – povestea emotionanta a unei preotese druide care isi incalca juramantul de castitate si moare din cauza iubirii pe care o poarta proconsulului roman – este una dintre operele romantice de o intensitate a libretului si a liniei melodice inegalabile. Acest lucru l-a determinat pe Wagner sa elogieze creatia lui Bellini: “Admir in Norma inspiratia melodica, unita cu un profund realism al pasiunilor celor mai intime; o mare partitura care se adreseaza inimii, o creatie de geniu”.

Rolul titular va fi interpretat de soprana ELENA MOSUC, care se bucura de o cariera de succes pe marile scene ale lumii. Printre recentele sale realizari se numara: Mimi („La Boheme”), Norma si Maria Stuarda (din operele omonime) la Zurich si la Opera de Stat din Berlin, rolul principal din „La Traviata” la Scala din Milano si la Arenele din Verona, „Lucia di Lammermoor” la Deutsche Oper Berlin si la Theatre du Capitole – Toulouse, Gilda („Rigoletto”) la Teatro Regio di Parma, Opera de Stat din Viena, Scala din Milano s.a. Cariera sopranei este legată in mare masura de Opera din Zürich, unde si-a demonstrat talentul în diverse roluri, precum Regina Noptii, Konstanze, Donna Anna, Lucia, Gilda, Violetta s.a. A fost invitata sa cante atat in intreaga Europa, pe cele mai faimoase scene internationale (la Milano, Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc.) si în festivaluri de renume (Salzburg, Verona), cat si in SUA (la New York si Dallas), in Japonia, China si Coreea.

O altă prezenta deosebita este si tenorul TEODOR ILINCAI, de asemenea un „obisnuit” al scenelor lirice internationale. A devenit in 2006 solist al Operei Nationale din Bucuresti. S-a situat pe primul loc in cadrul concursului de tenori din Szczecin – Polonia (2008) si pe locul al II-lea la Concursul International de canto “Francisco Vinas” din Barcelona (2010), distinctie care i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu, in anul 2012. Debutul sau international, care a fost un veritabil succes, a avut loc in ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera “MacBeth” (Verdi). In decembrie 2009 si-a facut debutul la Opera Regala din Londra cu “La Boheme”. Dintre colaborarile cu nume importante ale liricii mondiale, se numara concertul din Valladolid – Spania, in 2011, alaturi de celebra soprana Angela Gheorghiu. Teodor Ilincai si-a desfasurat si isi va desfasura activitatea pe scenele operelor din: Monte Carlo, Hamburg, Viena, Sevilia, Berlin, Düsseldorf, Toulouse, Barcelona, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt, Londra, Paris etc.

Ii veti aprecia de asemenea pe IULIA MERCA (mezzosoprana), JEAN KRISTOF BOUTON (bariton), EMANUELA PASCU (mezzosoprana), NICOLAE SIMONOV (tenor). Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.