“Grand Central”, iubire radioactiva in cinematografele din Romania

Filmul francez “Grand Central” va avea premiera in Romania pe 27 februarie 2015. Pasiune, angoasa si dragoste, in apropierea unei centrale nucleare, cu Lea Seydoux (noua “Bond Girl”) si Tahar Rahim (“A Prophet”). “Grand Central” este inspirat din filmele frantuzesti clasice, ale anilor ’30 si portretizarea clasei muncitoare, a realitatii dure, impletita cu un fir narativ romantic.

Plasarea filmului in jurul unei centrale nucleare e o sansa de a aduce in prezent marile teme ale cinema-ului francez. “Am vrut sa reinventez aceste figuri eroice, care au valori puternice si infrunta obstacole”, spune regizoarea. Filmarea a avut loc intr-o centrala nucleara parasita, in Austria, iar imaginile din film surprind exact atmosfera dintr-o centrala nucleara.

De la un loc de munca la altul, Gary ajunge sa fie angajat intr-o centrala nucleara, unde gaseste ce spera: bani, o familie si o echipa de lucru unita. Acolo, aproape de reactoare, unde radiatiile sunt cele mai puternice, se indragosteste de Karole, sotia lui Toni. Dragostea interzisa si radiatiile il contamineaza lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o amenintare. Viata nu e mai usoara nici pentru Karole, interpretata de Lea Seydoux, care are o alegere dificila de facut, intre iubit si amant. Lea Seydoux face un rol plin de erotism si voluptate, iubirea ei pentru ambii barbati fiind plina de ambiguitate.

Regizoarea Rebecca Zlotowski construieste un univers al dragostei obsesive cu un triunghi amoros plin de suspans. Dragostea ilicita plina de pasiune si emotie aduce filmul in topul dramelor romatice si erotice ale cinema-ului francez. Cu o nota asemenatoare lui Renoir sau Becker, regizoarea construieste subtile paralele intre iubirea interzisa si radiatii. Rebecca Zlotowski explica de unde a pornit ideea filmului “pasiuni iesite din comun se nasc in medii iesite din comun, cum este aceasta tabara pentru muncitorii din centrale nucleare. E un loc in care oamenii se confrunta cu frica si pericolul mortii in fiecare zi. Am vrut sa arat emotii nobile si puternice si am vrut sa arat povestea acestor muncitori care nu sunt atat de cunoscuti”. Centrala nucleara nu e numai un loc de munca unde sarcinile sunt istovitoare si prost platite, e un loc straniu si misterios unde constanta nevoie de monitorizare a contaminarii cu radioactivitate este un efort de echipa, o solidaritate diferita.

Grand Central va rula la cinema Elvira Popescu, Union, Grand Cinema Digiplex, Movieplex, in Cluj Napoca la Cinema Victoria, in Targu Mures la Cinema Arta, in Constanta si Brasov la Cityplex, in Craiova la Cinema Modern, in Botosani la Cinema Unirea, in Iasi la Cinema Republica, in Deva la Cinema Patria si in Piatra Neamt la cinema Dacia.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.