“LE ROI DANSE” (REGELE DANSEAZA) – SEARA BAROCA la SALA RADIO

O calatorie catre cea mai eleganta si mai opulenta curte regala a barocului european – Curtea lui Ludovic al XIV-lea, legendarul Rege Soare – intr-o perioada de inflorire pentru toate artele, este ceea ce va propune Orchestra de Camera Radio, in concertul programat miercuri, 25 februarie (19.00), la Sala Radio. Sub titlul “LE ROI DANSE” (REGELE DANSEAZA), referire la filmul regizorului belgian Gerard Corbiau, o fresca extrem de reusita a vietii artistice la Curtea Regelui Soare, va veti bucura de o seara speciala de muzica baroca, un tip de eveniment mai rar intalnit pe scenele bucurestene, dar extrem de apreciat in tarile vest europene.

Veti asculta lucrari semnate cei mai cunoscuti compozitori ai vremii – LULLY si COUPERIN, in interpretarea Orchestrei de Camera Radio si a sopranei RODICA VICA si sub bagheta dirijorului GABRIEL BEBESELEA, care la doar 26 de ani este dirijor principal al Operei Nationale Romane Iasi si ocupa aceeasi pozitie si la Filarmonica din Sibiu, incepand din stagiunea curenta.

De origine italiana, LULLY – compozitorul oficial al Curtii lui Ludovic al XIV-lea – a cunoscut o ascensiune spectaculoasa, atat prin talentul sau de curtean intrigant care stia sa isi atinga interesele, cat si prin arta sa de a cultiva pasiunea monarhului pentru arte si in special pentru dans si pentru muzica. Rareori se aminteste fapul ca supranumele de „Regele Soare” provine chiar de la unul dintre rolurile interpretate de tanarul Ludovic al XIV-lea, in Baletul Noptii. Veti asculta la Sala Radio partituri din compozitiile lui Lully: Armide, Ballet de la Nuit, Idylle sur la Paix, Le Bourgeois Gentilhomme s.a.

FRANCOIS COUPERIN, cel de-al doilea compozitor ale carui lucrari – La Sultanne, Les Nations, L’apotheose du Lully – le veti aprecia in concertul de la Sala Radio, a fost cel mai mare organist si clavecinist al epocii, in calitate de muzician al Regelui Ludovic al XIV-lea.

GABRIEL BEBESELEA este dirijor principal al Operei Nationale Romane Iasi (din stagiunea 2011-2012), cel mai tanar dirijor care ocupa o astfel de functie. In anul 2012 a avut fericita ocazie de a colabora, pe scena lirica ieseana, cu celebrul regizor Andrei Serban la realizarea spectacolului Indiile galante. De asemenea, din stagiunea 2014-2015 este si dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu. Gabriel Bebeselea a fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Nationale. In prezent, tanarul dirijor roman urmeaza, in paralel cu activitatea dirijorala, studiile postuniversitare la Viena, la Universitat fur Musik und darstellende Kunst Wien.

Solista invitata a multor opere si filarmonici atat din Romania, cat si din strainatate, RODICA VICA a debutat pe scena Operei Nationale Bucuresti, in 2010 (la varsta de 24 de ani), si de atunci a colaborat permanent cu aceasta institutie. Soprana a sustinut numeroase concerte, spectacole si turnee in Romania si in strainatate: Franta, Luxemburg, Austria, Ungaria, Danemarca, Belgia, Germania si Japonia. In toamna anului 2012, Rodica Vica a fost invitata la Opera Nationala Romana Iasi sa participe la unul dintre cele mai importante proiecte de opera din Romania: Indiile Galante (J.Ph. Rameau), in regia lui Andrei Serban.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.