“Tu, eu si lucrurile dintre noi”, expozitie SPATIU INTACT

Orice obiect are o poveste, la fel cum fiecare dintre noi are o biografie, determinata de circumstante transmise din trecut. Istoriile obiectelor sunt si ele relaționale, alcatuite din suma proceselor care le dau forma, dar semnificatia si valoarea lor deriva din conexiunea intima cu persoane, evenimente si spatii specifice.

In economia hiperconsumista, insa, relatia dintre indivizi si lucruri trebuie privita si din perpectiva din care obiectele activeaza oamenii, transformandu-i in produse vandabile si negociabile. Lumea nu mai reprezinta suma bunurilor produse, cum isi imagina Marx, ci suma a tot ce ar putea deveni marfa de consum: orice orizont de sens al vietii si al asteptarii.

Cum raspunde arta acestor forte invazive, in contextul exploziei fara precedent a pietei de arta, care impune ce fel de lucrari se produc si se vand, controlandu-i astfel viitorul? A devenit arta un obiect, un simplu bun de consum, insensibil la energiile care i-au determinat aparitia si la valorile pe care aspira sa le proiecteze?

Reuniti in expozitia “Tu, eu si lucrurile dintre noi”, artistii Burak Delier (Turcia), Guy Ben-Ner (Israel) si Hito Steyerl (Germania) examineaza felul in care rezistam sau ne conformam fortei capitalului, intr-o lume din ce in ce mai interdependenta, modelata de sisteme ostile chiar valorilor pe care ar trebui sa le emancipeze.

Vernisaj va avea loc joi, 5 martie, ora 18.00, la SPATIU INTACT, Cluj-Napoca. Curator va fi Simona Nastac. Evenimentul face parte din proiectul Hotspot.art – Arta si Cultura Contemporana pentru Comunitati, finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei si derulat de Fabrica de Pensule.

Expozitia este deschisa pana vineri, 22 mai 2015. Artistul Burak Delier va susține un dialog cu publicul la finalul expozitiei, la SPATIU INTACT.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *