Premiantele Astra Film Sibiu 2014 ajung in Bucuresti si Cluj

Astra Film Festival porneste la drum cu tolba plina de documentare bune. Premiate in 2014 la cea mai recenta editie a Festivalului de cinema documentar de la Sibiu, peliculele sunt proiectate in premiera la Bucuresti, intre 6 si 8 martie 2015 la Cinema Union si la Cluj, intre 6 si 12 martie 2015 la Cinema Victoria.

Astra Film on Tour la Bucuresti
In capitala, maratonul de filme Astra Film on Tour ia start vineri, 6 martie de la ora 17 cu o productie controversata: Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (regia Mina Mileva si Vesela Kazakova). Filmul expune anii de cenzura din lumea cinematografiei bulgare din perioada comunismului, cenzura care s-a perpetuat pana in prezent. Centrul National de Film Bulgar a trimis scrisori oficiale de amenintare catre toate festivalurile europene care au inclus filmul in program cerand imperios retragerea lui. Prezenta la Sibiu, regizoarea Mina Mileva a multumit pentru sansa care i s-a oferit la AFF, declarand ca filmul a fost exclus din mai multe festivaluri in urma acestor scrisori. De la ora 19, Marmato (regia Mark Grieco) aduce in fata publicului lupta unei companii canadiene care urmareste exploatarea uneia dintre cele mai mari rezerve de aur de pe planeta cu localnicii, in Columbia.
Sambata, 7 martie cu incepere de la ora 18 sunt programate filmele Art War (regia Marco Wilms) si Maidan (regia Sergei Loznitsa), distins cu Marele Premiu la AFF 2014. Art War reia ideile revolutionare ale Primaverii Arabe transpuse prin arta graffiti, iar Maidan surprinde cu camera fixa piata centrala din Kiev aflata in plina forfota revolutionara.
A treia zi incepe cu proiectia documentarului Resolutions 2014 (regia Mihai Cristian Tranca) – Premiul pentru Imagine îi sectiunea Romania, de la ora 19. Filmul surprinde framantarile unui tanar antreprenor care incearca sa-si mentina afacerea intr-un moment de criza. The Undertaker (regia Dragan Nikolic) incheie programul de la Bucuresti cu portretul unui sarb care se ocupa de repatrierea cadavrelor intre Europa de Est si de Vest.
7 zile de film la Cluj
La Cluj-Napoca, proiectiile au loc in fiecare zi din 6 si pana in 12 martie de la ora 17:30 la Cinema Victoria, iar programul debuteaza cu o premiera: Waiting for August (regia Teodora Mihai) – Premiul pentru cel mai bun documentar romanesc la AFF 2014. Filmul spune povestea a 7 copii care traiesc singuri intr-o locuinta sociala din Bacau. Mama, plecata la munca in Italia, este prezenta in viata lor doar digital, la telefon sau pe Skype.
In zilele urmatoare, publicul clujean va viziona o selectie speciala de documentare: Art War (sambata, 7 martie), Marmato (duminica, 8 martie), Maidan (luni, 9 martie), Sunday Lunch si The Undertaker (marti, 10 martie), Mohamed Tomescu si Resolutions 2014 (miercuri, 11 martie) si Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (joi, 12 martie).

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.