“Taxi”, de Jafar Panahi, proiectat in exclusivitate la BIFF

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti va avea loc in perioada 20 – 26 aprilie la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu. Primul titlu confirmat pentru editia din acest an este filmul iranian TAXI, castigator al Ursului de Aur si al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015.

La fel ca cele doua filme anterioare, “This Is Not a Film” (2011) si “Closed Curtain” (2013) – filmate in mare secret in apartamentul personal si in casa unui prieten –, “TAXI” a fost realizat de Jafar Panahi in ciuda interdictiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentinta primita in 2010 din partea autoritatilor iraniene si contestata vehement de cineasti, directori de festivaluri si jurnalisti din intreaga lume. Pastrand regula spatiului inchis, Jafar Panahi si actorii sai neprofesionisti, care sunt plimbati prin oras de taximetristul-regizor si a caror identitate ramane secreta, creioneaza un portret onest, amuzant si profund uman al Teheranului de azi.

La scurt timp dupa premiera filmului la Berlin, Panahi a trimis un mesaj oficial in care a promis ca va continua sa faca cinema in ciuda interdictiei: “Nimic nu ma poate impiedica sa fac filme; atunci cand sunt impins intr-un colt, ma inchid in mine insumi si, in acest spatiu foarte privat, in ciuda tuturor limitarilor, nevoia de a crea devine chiar mai puternica.”

TAXI
este cel de-al treilea film de Jafar Panahi selectionat in competitia Berlinalei dupa “Offside” (2006, Marele Premiu al Juriului) si “Closed Curtain” (Cel mai bun scenariu). Totodata, Jafar Panahi este, la 54 de ani, unul dintre cei mai titrati regizori din intraga lume, in palmaresul sau figurand premiul Camera d’Or, acordat de Festivalul de la Cannes filmului sau de debut “The White Balloon” (1995) si Premiul Juriului “Un certain regard” pentru “Crimson Gold” (2003), Leul de Aur si Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Venetia pentru filmul “The Circle” (2000) si Leopardul de Aur la Locarno pentru “The Mirror” (1997).

Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Culturala CHARTA cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), sub Inaltul Patronaj al Altetei sale Regale Principele Radu al Romaniei.

Share

2 thoughts on ““Taxi”, de Jafar Panahi, proiectat in exclusivitate la BIFF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.