NexT, please!

Editia a noua a NexT, cel mai mare festival de scurtmetraje din Romania, s-a deschis oficial miercuri, 15 aprilie, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucuresti, in prezenta a sute de invitati si spectatori. Pana pe 19 aprilie inclusiv, in cadrul Festivalului International de Film NexT au putut fi vizionate 146 dintre cele mai noi si mai bune filme scurte recente, in cadrul celor doua competitii, dar si in afara acestora. Tot pe 19 aprilie, si tot la Cinema Studio, a avut loc gala de inchidere si proiectia filmelor premiate, dupa cele 5 zile de sali arhipline si proiectii sold out.

A noua editie a Festivalului International de Film NexT a fost gazduita de Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO si la Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, Carturesti, Garajul Ciclop (Magheru 6-8). Ca in fiecare an, selectiile au beneficiat de introduceri realizate de directori, organizatori, selectioneri si invitati ai festivalului, iar la finalul proiectiilor, de sesiuni Q&A alaturi de o parte dintre regizorii filmelor selectionate.

Selectia a fost menita sa provoace, asa cum marturiseau Irina Trocan si Andrei Rus, selectionerii festivalului. De provocat, sigur au reusit. Unele au provocat incantare, pentru poveste sau peisaje, altele au provocat mirare in legatura cu motivul pentru care au fost alese si chiar premiate, pentru controversele create. Dar pentru gusturile publicului prezent in numar mare la eveniment a existat o sectiune speciala, fiecare spectator avand ocazia sa isi voteze favoritul. Ar mai fi de adaugat faptul ca filmele din competitia nationala au fost foarte bune, semn ca o noua generatie de regizori vine puternic din spate pentru a reprezenta Romania la cele mai prestigioase festivaluri internationale de film.

Revenind la gala de duminica, 19 aprilie, dupa aproape o ora de intarziere fata de ora anuntata, premiile NexT au fost decernate de care organizatori, invitati si sponsori. Gazdele serii au fost Ada Solomon, directoarea Societatii Culturale NexT, si Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT. Vedeta serii a fost Paul Muresan, un tanar cineast castigator al concursului “The Pitch” cu filmul de animatie “Mom, Dad, I have to tell you something”, care de asemenea a fost premiat si in cadrul NexT Short Film Market, dar si in competitia Vila Kult pentru o rezidenta la Berlinale. El a fost urmat de Jean-Sebastien Lopez, regizorul scurtmetrajului “Jung Forever”, castigator al Premiului Publicului in Competitia Internationala, care a fost foarte impresionat atat de premiul castigat, cat si de amploarea festivalului.

Fie ca au fost votate de public, fie ca au fost alese de juriu, care si-a argumentat alegerile, premiile NexT, editia a 9-a, din cadrul celor doua competitii au fost:

Competitia Nationala:
Cel mai Bun Film Romanesc – “In care eroina se ascunde si apoi are parte de o intalnire neasteptata”, Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2014
Mentiunea Speciala a Juriului – “In The House”, Ana-Maria Comanescu, Romania, 2014
Premiul Publicului – “Golanii”/”The Hoods”, Hadrian Gavrilutiu, Romania, 2014

Competitia Internationala:
Cel mai Bun Film/ Trofeul NexT – “The Island is Enchanted with you”, Alexander Carver & Daniel Schmidt, SUA/Elvetia/Australia, 2014
Cea mai buna regie/ Premiul “Cristian Nemescu” – “Boa Noite Cinderela”/ “Goodnight, Cinderella”, Carlos Conceicao, Portugalia, 2014
Cel mai bun sunet/ Premiul “Andrei Toncu” – “Ancha es Castilla”/ “Totul e posibil”, Sergio Caballero, Spania, 2014
Premiul Publicului – “Jung Forever”, Jean-Sebastien Lopez, Belgia, 2014

Asteptam urmatoarea editie! 🙂

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.