B-IFF a venit cu “Taxi” de Jafar Panahi

Nici nu ne-am odihnit bine ochii dupa maratonul de scurtmetraje de la NexT, ca un alt festival de film a inceput. Este vorba de B-IFF sau Festivalul International de Film Bucuresti. Cea de-a 11-a editie a B-IFF, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lungmetraj, are loc in perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si Club Control.

Luni, 20 aprilie, la Cinema Studio, a avut loc Gala de Deschidere a festivalului, la care au participat actori si personalitati ale lumii filmului, si au tinut discursuri ASR Princepele Radu – care este alaturi de B-IFF inca de la prima editie, Dana Dimitriu-Chelba – directoarea festivalului B-IFF, Laurentiu Damian – directorul UCIN, Lilian Zamfiroiu – presedintele ICR si Bogdan Stanoevici – actor si Secretar General in Ministerul Culturii.

Galei de Deschidere i-a urmat proiectia filmului “Taxi”, despre care v-am povestit aici, un film excelent, castigator al Ursului de Aur si al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015, regizat de Jafar Panahi, regizor iranian caruia cenzura i-a interzis sa mai faca filme timp de 20 de ani.

De-a lungul celor sapte zile de festival vor fi proiectate peste 21 de filme din tari precum Iran, Germania, SUA, Serbia, Danemarca, Uruguay, Romania, Marea Britanie, Franta sau Japonia. Sase filme, dintre care doua realizate de regizori femei, vor concura in acest an pentru trofeul Bucuresti IFF.

Alaturi de filmele din competitie si proiectiile deja anuntate, publicul bucurestean va avea ocazia sa vada alte cateva titluri prezentate in premiera in cadrul festivalului: cel mai nou opus al lui Fatih Akin, Taietura/ The Cut, o drama istorica ce discuta genocidul armean de la inceputul secolului XX; Mr. Kaplan (regia Alvaro Brechner), propunerea Uruguayului pentru Oscarul de film strain 2015; Palo Alto, debutul in regie al Giei Coppola (urmand pasii străbunicului Francis Ford si ai matusii Sofia), bazat pe romanul omonim semnat James Franco; Pasolini, cel mai nou film al lui Abel Ferrara, cu Willem Dafoe in rolul irepetabilului cineast italian; si Trei inimi/ 3 Coeurs, de Benoit Jacquot, in care Benoit Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg si Chiara Mastroianni construiesc un inedit triunghi amoros.

Juriul celei de-a 11-a editii a B-IFF este format din Selma Mehadzic, directorul de programe al Festivalului de Film de la Zagreb, actrita germana Anjorka Strechel, Laurentiu Damian, presedintele Uniunii Cineastilor din România, Feti Dautovic, producator si profesor universitar de origine sarba si Edvinas Puksta, directorul artistic al Festivalului International de Film de la Vilnius. Pentru al cincilea an consecutiv, festivalul va avea si un juriu al criticii, compus de aceasta data din Catalin Olaru, Michal Klimkiewicz si Horia Barna.

Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *