Sarah Nemtanu, “adevarata” violonista din filmul “Concertul” canta Ceaikovski la Sala Radio

O poveste cu totul speciala sta in spatele concertului pe care Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU, il va sustine vineri, 15 mai (19.00). Veti avea sansa de a o aplauda pe scena Salii Radio pe violonista de origine romana SARAH NEMTANU, concertmaestru la Orchestre National de France, cea care a consiliat-o pe actrita Melanie Laurent pentru rolul principal feminin din filmul “Concertul” – regizat de Radu Mihaileanu – si care a interpretat partitura pentru banda sonora a productiei. In evenimentul de la Bucuresti, Sarah Nemtanu va canta chiar Concertul in re major pentru vioara si orchestra – Ceaikovski, una dintre cele mai emotionante lucrari ale repertoriului simfonic, partitura in jurul careia este conceput scenariul filmului.

Intr-un interviu publicat in mai 2010 in celebra publicatie franceza “Le Figaro”, Sarah Nemtanu declara despre filmul “Concertul”: “(…) multi spectatori au fost atat de emotionati de muzica lui Ceaikovski, incat au asteptat finalul genericului filmului ca sa afle numele lucrarii si al interpretului. De altfel, primesc si astazi sute de mesaje pe Facebook de la persoane care ma felicita si ma intreaba unde pot veni sa ma asculte. (…) Filmul Concertul mi-a schimbat de asemenea modul de a privi muzica: mi-am dat seama ca marile opere ale repertoriului, atunci cand ies din cadrul clasic, pot avea un puternic impact asupra publicului larg.”

Sarah Nemtanu este un muzician cu un destin artistic deosebit. A inceput sa studieze vioara cu tatal sau, Vladimir Nemtanu, concertmaestru la Orchestre National Bordeaux Aquitaine, a urmat apoi specializarea la conservatorul din Bordeaux si apoi la cel din Paris, iar dupa importante premii internationale a fost numita, din 2002, la doar 21 de ani, concertmaestru la Orchestre National de France. Sarah Nemtanu este laureata a concursurilor Maurice Ravel (1998) si Antonio Stradivarius (2001). A cantat sub bagheta celor mai mari dirijori ai lumii, ca Riccardo Muti sau Sir Colin Davis, in cele mai cunoscute sali de concerte ale lumii, de la Carnegie Hall (New York), Musikverein (Viena) sau Century Hall (Tokyo) la Theatre des Champs Elysees (Paris). A fost invitata sa interpreteze, in ipostaza solistica, alaturi de Orchestre National de France, London Symphony Orchestra, Swedish Radio Orchestra, Orchestra Santa Cecilia – Roma, Mahler Chamber Orchestra s.a. Sarah Nemtanu are ocazia de canta pe o vioara de patrimoniu universal, realizată de Giovanni Baptista Guadagnini in 1784 si pusa la dispozitia artistei de Fundatia Zilber-Rampal.

Pe langa celebra partitura a lui Ceaikovski, unul dintre cele mai cunoscute concerte de vioara din toate timpurile, veti mai asculta la Sala Radio si uvertura In natura, semnata de compozitorul ceh Antonin Dvorak si Simfonia a IV-a, creatie a lui Brahms.

Violonist, corepetitor, organist si nu in ultimul de rand dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii romani care si-au construit un frumos parcurs in lumea artistica internationala. Pregatirea sa muzicala l-a purtat in apreciate institutii de invatamant superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zurich (unde s-a dedicat artei dirijorale) si apoi la Basel si Berna si in cele din urma la Academia Regala de Muzica din Londra.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *