Namaste India, Festivalul culturii indiene in Romania, editia a VII-a

Sub inaltul patronaj al Ambasadei Indiei in Romania, Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, in parteneriat cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Muzeul National al Taranului Roman si India Tourist Office Frankfurt, va invita la cea de-a VII-a editie a festivalului culturii indiene “Namaste India”, care va avea loc in perioada 5-9 iunie 2015, la Bucuresti.

Organizatorii propun o suita de evenimente prin care incurajeaza publicul din Romania sa se apropie de cultura multicolora si polimorfa a Indiei. Suntem invitati, ca in fiecare an, la spectacole de dans clasic indian, muzica traditionala, dar si la povesti de calatorie, intalniri cu literatura indiana, expozitii de pictura si fotografie, targ de produse artizanale, ateliere de creatie pentru copii si adulti, degustare de produse gastronomice.

Vara indiana la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, 5 – 7 iunie 2015
Pentru a marca celebrarea a cinci ani de colaborare cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” pentru promovarea culturii indiene in Romania, in deschiderea editiei de anul acesta va avea loc o ceremonie traditionala indiana de plantare a unui copac, simbol al prieteniei dintre Romania si India. La ceremonie vor participa Excelenta Sa Doamna Manimekalai Murugesan, Ambasadoarea Indiei in Romania, membri ai Ambasadei Indiei la Bucuresti, Directorul Muzeului National al Satului “Dimitrie Gusti”, Doamna Conferentiar Doctor Paula Popoiu, alti parteneri de seama ai festivalului si iubitori ai culturii Indiei. Ceremonia se inscrie in traditia initiata la Shantiniketan (India) de poetul indian Rabindranath Tagore si va fi condusa de Kaberi Chatterjee, Doctor in filosofie.

Prin spectacolele organizate in perioada festivalului, publicul roman este invitat sa descopere frumusetea si eleganta muzicii si dansului indian, clasic si contemporan. Parvathy Baul aduce la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” muzica mistica a menestrelilor bengalezi, parte a traditiei populare a Baulilor din Bengalul de Vest si Bangladesh. Dansul clasic indian Kathak va fi adus in scena de catre Namrta Rai, artista emerita si profesor in cadrul Institutului Cultural Indian din New Delhi. Castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura in 1913, Rabindranath Tagore este renumit pe plan international ca poet si filozof; stilul de dans semi-clasic creat de el este, insa, mai putin cunoscut, dar in cadrul festivalului veti avea ocazia sa asistati la o prezentare a acestui stil de dans sustinuta de Kaberi Chatterjee.

India este adusa mai aproape si prin intalniri cu calatori si agentii de turism, prezentari multimedia si expozitii de fotografie care redau vizual aspecte mai putin cunoscute ale culturii indiene. Pentru a avea un tablou complet asupra diversitatii culturale a Indiei, pe toata durata festivalului vor avea loc expozitii de pictura si fotografie, lansari de carte si ateliere de creatie pentru adulti si copii (mandale, mehndi, gastronomie indiana), lectii introductive in limbile hindi si sanscrita, cursuri de yoga traditionala si prezentari despre India moderna. De asemenea, Muzeul Satului gazduieste pe perioada festivalului un targ cu produse artizanale indiene (haine, accesorii si bijuterii orientale, obiecte decorative si mirodenii) si delicioase specialitati culinare din diferite regiuni ale Indiei.

Arta Bengalului la Muzeul National al Taranului Roman, 8 si 9 iunie 2015
“Femeia indiana in viziunea lui Rabindranath Tagore”
8 iunie 2015, Studioul Horia Bernea, ora 18:00
La Muzeul National al Taranului Roman va avea loc proiectia cinematografica a piesei de teatru-dans Chitrangada, in prezenta regizorului indian Obhi Chatterjee si a interpretei principale, Kaberi Chatterjee. Inspirat de personalitatea eroinei Chitrangada, mentionate in marea epopee indiana Mahabharata, Rabindranath Tagore a impodobit-o cu emotiile nenumarate ale femeii indiene si a conferit o noua dimensiune povestii, transpunand-o intr-o piesa de teatru-dans in anul 1936.

“In cautarea Omului din inima”: muzica mistica a Bengalului
9 iunie 2015, Studioul Horia Bernea, ora 18:00
Parvathy Baul va prezenta la Muzeul Taranului Roman un spectacol apartinand traditiei mistice a Baulilor, intitulat In cautarea Omului din inima. Muzica Baulilor (traditie populara si mistica din Bengalul de Vest și Bangladesh) a fost inclusa de către UNESCO in lista Capodoperelor Patrimoniului Oral si Imaterial al Umanitatii in 2005.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.