TIFF sarbatoreste 15 ani timp de zece zile

Organizatorii TIFF ne anunta ca se apropie editia aniversara, mai exact a 15-a din istoria festivalului: TIFF 2016 va avea loc intre 27 mai si 5 iunie, la Cluj-Napoca si, timp de 10 zile, va aduce publicului filme nominalizate la Oscar sau premiate la Berlin, Cannes, Venetia, Toronto, Locarno si San Sebastian.

Doua dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film strain vor rula in premiera la Cluj. Este vorba despre “A War”, in regia lui Tobias Lindholm, despre un comandant acuzat de crime de razboi in Afganistan, dupa o decizie controversata si “Embrace of the Serpent”, regizat de Ciro Guerra, primul film columbian care a concurat pentru statueta. Filmata in Amazon, pelicula se bazeaza pe jurnalele unor oameni de stiinta si il are in centru pe samanul Karamakate, ultimul supravietuitor al tribului sau. Premiat la Cannes, in Quinzaine des Réalisateurs, filmul este considerat una dintre revelatiile anului.

Proaspat premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Festivalul de la Berlin, Tomasz Wasilewski revine la TIFF cu o poveste din Polonia abia iesita din comunism, splendid filmata de directorul de imagine Oleg Mutu, “United States of Love”. Cu filmul sau anterior, “Floating Skyscrapers”, Wasilewski a castigat Premiul de regie la TIFF 2014.

Una dintre marile atractii la TIFF 2016 va fi si noua productie marca Alexander Sokurov, distinsa cu doua premii la Venetia – “Francofonia”(foto), un magistral portret si o reflectie asupra rolului muzeului Luvru in istorie, dar si al Frantei, ca natiune indragostita de arta.

Festivalul International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Culturii si Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.