In curand pe ecrane: “The Divergent Series: Allegiant”

Dupa “Divergent” (2014) si “Insurgent” (2015), a venit vremea celei de-a treia parti a seriei, “Allegiant”, sa se instaleze pe marile ecrane. Premiera in Romania a filmului de actiune aventura SF “The Divergent Series: Allegiant”, distribuit la noi de Freeman Entertainment, va avea loc nu mai departe de vineri, 11 martie.

La invitatia distribuitorilor, am fost prezenti aseara la Cinema City IMAX pentru avanpremiera “The Divergent Series: Allegiant” si, drept sa va spunem, filmul ne-a placut mai mult decat precedentul. 🙂 Desi “Insurgent” este mai bine cotat in topurile de specialitate, am gasit actiunea din “Allegiant” mai alerta si mai tensionata.

Dupa ce in “Insurgent” Tris si ceilalti ascultasera mesajul de la Fondatori, era clar ca ea si Four se vor aventura dincolo de zid pentru a descoperi restul lumii. Zis si facut, mai ales ca Evelyn, mama lui Four, nu arata deloc ca un lider intelept al orasului proaspat salvat Chicago, ci se transforma intr-o a doua Jeanine, iar conflictele izbucnesc din nou in zona. Nimic surprinzator, istoria a aratat de multe ori ca atunci cand un tiran este inlaturat de o masa violenta, de regula locul lui este luat de un individ care devine foarte repede el insusi un tiran. Dupa ce trec de zidul vizibil si de un altul invizibil, Tris si Four sunt primiti cu insufletire de cei de la Biroul de Genetica. Fiind singura Pura (persoana care nu a suferit modificari genetice), Tris (Shailene Woodley) este cooptata in discutii serioase cu insusi liderul David (Jeff Daniels), care o introduce in ceea ce inseamna istoria factiunilor si a felului in care s-a ajuns la situatia curenta, ii vorbeste si despre familia ei, aratandu-i lucruri surprinzatoare din trecut si, in general, ii picteaza un tablou feeric al activitatilor Biroului de Genetica. Insa Four, care e tinut la distanta de Tris, intelege destul de repede ca situatia nu e atat de roz pe cat vrea David sa sugereze si ca adevarul e unul mult mai complicat pentru toata lumea. Si ca, pe scurt, lupta lor inca nu s-a incheiat, dimpotriva.

Am apreciat ritmul rapid al actiunii, precum si efectele de sunet si de imagine (dronele care ii ajuta pe oameni in lupta, costumele care isi schimba culoarea in functie de mediu, zidul invizibil din desert etc). S-a lucrat atent la decoruri, pentru ca diferentele dintre ruinele din Chicago si luxul din Biroul de Genetica sau din orasul pur Providence sa se observe cat mai clar: “Am avut circa 200 de creatori de decoruri, zugravi si tamplari care au lucrat sapte zile din sapte timp de aproape doua luni si jumatate”, a declarat coordonatorul pentru constructii Greg Callas. Un alt punct forte al filmului este forta legaturii dintre Tris si Four, care, desi parea amenintata la un moment dat, se dovedeste in cele din urma indestructibila. Actorul Theo James, care il interpreteaza pe Four, vorbeste despre acest conflict dintre ei ca fiind o rabufnire de individualism din partea personajelor: “In primele doua filme, vedem povestea prin prisma lui Tris. Aici este clar ca evenimentele sunt prezentate din punctul de vedere al lui Four. Cei doi se cam ciocnesc, pentru ca fiecare vede altfel lumea Biroului”.

Pentru ultima parte a seriei va trebui sa asteptam pana anul viitor, cand va aparea “The Divergent Series: Ascendant”. Se pare ca romanele scrise de Veronica Roth, care au stat la baza seriei de filme, contin multe lucruri care nu au putut fi trecute din carte pe ecran: “Veronica aduna asa de multa actiune si atatea personaje in fiecare dintre cartile ei, incat am simtit de fiecare data ca parca nu le putem ilustra cum se cuvine pe toate”, spune producatorul Lucy Fisher. “Le-am cerut scuze actorilor pentru ca personajele lor nu pot face tot ceea ce se intampla in carti, pentru ca ar fi iesit filme de cinci ore. Sfarsind seria cu doua filme, avem timpul necesar pentru a ilustra asa cum trebuie personajele pe care le iubesc amatorii acestui gen”. Volumul “Allegiant” a stabilit un record de pre-comenzi pentru editura HarperCollins in 2013 iar la aparitie, in prima zi s-au vandut 455.000 de exemplare. Per total, trilogia s-a vandut in peste 37 milioane de exemplare si a stat luni intregi in topul listelor de bestseller-uri facute de New York Times, Apple’s iBooks si Amazon.

Cat despre film, trailerul va poate explica mai bine de ce merita sa-l vedeti. 🙂

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.