Cinemateca pentru toti a ajuns la editia a 17-a

Programul “Cinemateca pentru toti”, sustinut de criticul, jurnalistul si scriitorul Cristian Tudor Popescu, sub tema generala “Cinema si propaganda in istoria filmului romanesc”, a ajuns la prelegerea a 17-a, care va avea loc sambata, 19 martie, de la ora 11.00, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane.

In cadrul intalnirii va fi continuata discutia asupra filmului RATACIRE (regia Alexandru Tatos, 1978), vazut ca un vehicul al unei propagande grosiere, indreptate impotriva transfugilor si a “Occidentului decadent”. Apoi, conferentiarul Cristian Tudor Popescu va analiza asa-numita “epopee cinematografica nationala”, utilizand secvente semnificative din trei filme reprezentative:
MIHAI VITEAZUL (regia Sergiu Nicolaescu, 1971) – cea mai mare si profitabila investitie in propaganda prin cinema a regimului comunist. Identificarea procedeelor de manipulare prin deformarea istoriei; BUZDUGANUL CU TREI PECETI (regia Constantin Vaeni, 1977) – istoria ca suport pentru programul PCR. Mihai Viteazul prim-secretar si BUREBISTA (regia Gheorghe Vitanidis, 1980) – evocarea conducatorului primului stat dac centralizat.

Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

Programul “Cinemateca pentru toti” va fi reluat in luna aprilie, cand intalnirile cu Cristian Tudor Popescu se vor muta in serile de joi, de la ora 19.00, la aceeasi Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.