Ce am vazut in a doua zi de NexT 2016

Cele mai inovatoare scurt si mediu metraje din lume s-au adunat in Capitala in perioada 7-11 aprilie la Festivalul International de Film NexT. Din programul zilei de vineri 8 aprilie am ales spre vizionare Competitia nationala, care a adus cinci filme in fata salii aproape pline a Studioului “Horia Bernea” de la MTR.

Cele cinci filme incluse in prima parte a Competitiei nationale (“Dispozitiv 0068”, “Retea indisponibila”, “Paper Bag”, “Te mai uiti si la om” si “Vacanta la tara”), productii ale anilor 2015 si 2016, apartin unor tineri regizori romani si au participat la festivaluri interne si internationale, precum TIFF, Timishort, Tampere International Film Festival, Festival International du Film Francophone de Namur sau Filmfest Dresden. Aceste filme proiectate pe 8 aprilie, impreuna cu restul peliculelor din Competitia nationala, sunt analizate de ochiul critic al unui juriu alcatuit din: Elad Keidan, regizor si scenarist israelian, Nicolae Constantin Tanase, regizor roman si Joachem De Vries, regizor si scenarist olandez.

Cel mai aplaudat de public a fost “Dispozitiv 0068”, de Radu Barbulescu, film care a captivat prin actiunea tragi-comica si finalul neasteptat. Un lunetist instalat in apartamentul unei batrane paralizate in urma unui atac cerebral incearca sa-si faca meseria care cere concentrare sporita si precizie milimetrica, insa conditiile din apartament nu sunt ideale. Femeia care are grija de batrana este mult prea guraliva pentru gustul “mascatului”, iar dupa plecarea acesteia lucrurile se complica si mai tare, deoarece batrana nu doar ca incepe sa vorbeasca si sa se miste, dar are si niste idei care contravin credintelor cerebralului sniper. Deznodamantul vine ca un trasnet, revoltator si in acelasi timp amuzant prin absurditatea situatiei.

“Dispozitiv 0068” a participat la Transilvania International Film Fest 2015, la Anonimul Film Festival 2015, unde a primit Audience Award for Best Short Film, la Sleepwalkers International Film Festival (Talinn Black Nights) 2015, la Zubroffka International Film Festival 2015 si la Tampere International Film Festival 2015.

Un alt film apreciat de public a fost “Vacanta la tara” de Andrei Tanase, o poveste amuzanta a doi frati care, plictisiti nevoie mare in vacanta de vara pe care o petrec la tara, fac niste cercuri in lanul de grau al vecinului bunicilor, asa incat satenii se gandesc ca i-au vizitat extraterestrii. 🙂 Scurt metrajul a participat la TIFF, FIFF Namur, Timishort si Filmfest Dresden.

NexT 2016 continua la Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco, Carturesti Verona, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar si UNATC si se va incheia pe 11 aprilie cu ceremonia de premiere si cu proiectia filmelor castigatoare. Programul de azi si maine poate fi consultat AICI.

Festivalul International de Film NexT se afla la cea de a zecea editie si este organizat de Societatea Culturala NexT, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Institutului Cultural Roman, Uniunii Cineastilor din Romania si al Programului Europa Creativa – Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

“La 10 ani de NexT ma intreb inca o data despre ce e NexT. Ideile mi se amesteca in cap si gandurile mi se incurca si se bat intre ele si niciunele nu reusesc sa iasa la suprafata. Si totusi… NexT e despre vis. Un vis visat de altcineva, pe care-l visezi la randul tau, care se transforma in visul tau, care e visat la randul lui de altcineva.” (Ada Solomon, director festival)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.