Popas in lumea fantastica a operei lui I.L. Peretz

In ajunul Pastelui evreiesc – Pesach -, pe 22 aprilie, de la ora 18.00, Biblioteca Metropolitana Bucuresti a gazduit spectacolul-lectura “Lumea fantastica a operei lui I.L. Peretz”, eveniment care se inscrie in seria “Cu cartile deschise” organizata periodic de Teatrul Evreiesc de Stat in diverse spatii din Capitala.

Cuvantul de deschidere a fost rostit de Lector Dr. Camelia Craciun, profesoara la Departamentul de Studii Iudaice din cadrul FLLS Bucuresti, dupa al carei concept a fost realizat acest spectacol-lectura. Doamna profesoara ne-a introdus in lumea scriitorului si dramaturgului de limba idis I.L. Peretz (1852-1915), care s-a inspirat in scrierile lui din viata cotidiana a evreilor est-europeni, dar si din legendele acestora. In 1888, sprijinit de Shalom Alechem, Peretz publica prima sa scriere in idis, balada “Monish”, transformandu-se apoi intr-un personaj care a insufletit viata literara, chiar locuinta sa devenind un cenaclu in care se adunau diversi scriitori, printre care si Ansky sau Shalom Alechem. Peretz a scris si teatru in idis si a organizat un studio la care veneau si intelectualii romani, chiar daca nu intelegeau limba, pentru ca spectacolele erau de calitate superioara. Despre el, Sol Liptzin, erudit al literaturii idis si germane, spunea ca “a fost marele desteptator al evreimii vorbitoare de idis […] Peretz a trezit in cititorii sai dorinta de emancipare, dorinta de rezistenta”.

Dupa cuvantul introductiv, actorii Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgenstern, Natalie Ester, Monia Pricopi, Mircea Drimbareanu si Arabela Neazi au citit si interpretat o serie de povesti ale lui I.L. Peretz, unele avand ca tema puterea credintei in Dumnezeu si expresia ei pe pamant, altele despre iubirea dintre oameni, altele despre frivolitatea si judecata stramba a oamenilor in comparatie cu dreptatea divina.

slp1

Astfel, povestile alese pentru seara de 22 aprilie au fost: “Scamatorul”, in care un magician ofera unui cuplu amarat un Pesach asa cum trebuie sa fie; “Daca nu si mai sus”, poveste hasidica in care un om drept disparea in fiecare ajun de Yom Kippur si, in timp ce tot satul credea ca pleaca in cer, el se deghiza si facea munca de voluntariat pentru oameni foarte saraci; “Armonia conjugala”, in care un sot iubitor e decis ca, atunci cand va ajunge in lumea celor drepti, sa stea pe tronul care i se va da nu singur, ci alaturi de sotia lui, “Dojana”, despre felul in care lumea judeca o vaduva cu trei fiice pe care le crescuse in mod diferit, “Pisica evlavioasa”, in care o pisica credincioasa manca toti canarii pe care stapanii ii cumparau deoarece voia sa ii salveze de la o existenta plina de pacate, “Bonte Tacutul”, in care un om care nu vorbise niciodata de rau nici despre Dumnezeu, nici despre oameni este primit in cer dupa moarte cu toate onorurile.

Povestile au fost interpretate cu atentie pentru pastrarea tonului stabilit de I.L. Peretz in scrierile lui, unele in nota amuzanta, altele in nota dramatica, spre incantarea iubitorilor de teatru prezenti in sala de spectacole a Bibliotecii Metropolitane.

La final, actorii au multumit celor din sala pentru prezenta, iar doamna profesoara Craciun a poftit publicul la un nou eveniment din seria “Cu cartile deschise” pe 1 iunie, cand va avea loc un spectacol de Ziua Copilului.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *