Jazz la superlativ: Roberto Fonseca, Adrian Naidin si Vali Boghean

Prima editie a evenimentului Exploring Jazz, concept care isi propune sa aduca pe scenele romanesti nume reprezentative ale jazz-ului international, l-a avut ca invitat pe Roberto Fonseca, pianist care a cantat alaturi de Ramsés Rodriguez si Yandy Martinez si care a reusit sa umple Sala Mare a Teatrului National in seara de 25 aprilie.

Seara s-a deschis cu Adrian Naidin Quartet, care a incantat audienta cu piese de jazz cu influente romanesti, piese inspirate din folclor si transformate pentru a se plia pe stilul muzicienilor. Publicul, civilizat si cunoscator, a intervenit cu aplauze si chiar a cantat cu Adrian, mai ales cand artistii au interpretat “Ciuleandra”, cantec care a reusit la final sa ridice sala in picioare.

Dupa o scurta pauza, a intrat pe scena Vali Boghean Band, instrumentistii acompaniindu-l cu suflet pe Valentin, care a dat glas unor piese proprii, dar si unor coveruri apreciate. Artistii din Republica Moldova au stabilit si ei o conexiune solida cu publicul, care a apreciat atat prestatia ansamblului, cat si cea personala a tambalagiului Valeriu Cascaval. Personal, mi-a placut foarte mult varianta lor de prezentare a “Ciocarliei” lui Enescu, jumatate clasic, jumatate rock. Piesa a parut a fi apreciata si de Nicu Covaci, aflat in primul rand langa scena, el insusi interpret cu Phoenix al unei alte variante a acestei bucati muzicale deosebite.

Jazzul folcloric, jazzul balcanic cu influente orientale si marcat de improvizatii excelente al celor trupe din deschidere au pregatit publicul pentru evolutia lui Roberto Fonseca. Acompaniat de cei doi buni prieteni ai sai, bateristul Ramsés Rodriguez si bassistul Yandy Martinez, cubanezul nascut intr-o familie iubitoare de muzica si-a folosit vocea si pianul pentru a intra in inimile celor prezenti, purtandu-i pe ritmuri de latino jazz, alternand notele pline de viata, indemnand la dans, cu parti melancolice si rascolitoare.

Spectatori din Romania dar si din afara granitelor au aplaudat, au zambit nostalgic, au cantat, au ras la glumele muzicianului cubanez si s-au bucurat si mai tare cand Roberto si ai lui au avut un moment pe scena impreuna cu Adrian si cu Vali, care si-a adus cu el si unul dintre fluiere. Toti au petrecut o seara plina de magie, asa cum doar artistii talentati si racordati la sentimentele publicului stiu sa creeze.

Sursa foto: Psihologul Muzical

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.