Horror la cote maxime: “Traind printre demoni 2”

Avanpremiera filmului “The Conjuring 2/Traind printre demoni 2” (horror, mystery, thriller, SUA, 2016), pe care l-am vazut in 28 iunie la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City, ne-a adus o intalnire “live” cu calugarita-demon (care ne-a inmanat biletele de intrare), dar si o portie de sperieturi in timpul proiectiei. 🙂

Crezi sau nu in fenomene paranormale, nu poti sa stai foarte calm in scaunul tau cand iti trec prin fata ochilor imagini cu oameni posedati si cu demoni iesiti din fundul Iadului. Mai ales cand stii ca filmul pe care il vezi a fost realizat dupa evenimente reale – este vorba despre cazul Enfield, pe care anchetatorii paranormali Ed si Lorraine Warren l-au rezolvat in 1977. Atunci, la scurt timp dupa evenimentele stranii de la Amityville, SUA, cei doi au ajuns in Anglia pentru a alunga un demon din casa unei familii compuse dintr-o mama si patru copii si au fost ei insisi atacati de prezenta malefica.

Patrick Wilson si Vera Farmiga ii interpreteaza pe cei doi anchetatori care incearca sa poarte discutii cu entitatea care intra constant in Janet, una dintre fiicele familiei, determinand-o nu doar sa vorbeasca in locul ei, ci si sa provoace distrugeri in casa si sa ii sperie pe restul membrilor familiei. Vecinii sunt dati si ei peste cap, jurnalistii iau cu asalt casa veche si darapanata a familiei, insa de fapt nimeni nu crede cu adevarat in spirite malefice, majoritatea celor implicati gandindu-se ca e vorba de o farsa elaborata, pusa la cale fie de copii, fie de mama care, divortata fiind si cu venituri mici, e banuita ca incearca sa obtina o locuinta mai buna de la serviciile sociale. Pana cand Lorraine are o viziune mai clara si intelege ca entitatea care tulbura familia este doar un pion pentru un demon mult mai puternic si atunci nu mai ramane decat sa se dea lupta decisiva intre ea si acesta…

tpd12

Batai violente in usa in toiul noptii, mobile miscate sau aruncate cu brutalitate prin casa, cruci care se misca pe pereti si se intorc, un joc muzical infiorator al carui personaj prinde viata, un demon care apare sub forma unei calugarite cu ochii injectati si cu dinti insangerati pe care Lorraine o vede in viziunile ei, iar Ed o viseaza si o transforma apoi intr-o pictura, o fetita de 11 ani care vorbeste cu vocea unui batran si maraie amenintator cu ochii stralucind ciudat sunt doar cateva dintre elementele care dau fiori privitorilor. Pe langa tensiunea creata de mister si de aparitiile malefice, se remarca si relatia puternica de iubire si incredere dintre Ed si Lorraine, ale caror calitati deosebite de perceptie le construisera o reputatie dubioasa si ii impiedicasera sa-si faca prea multi prieteni de-a lungul timpului.

Regizorul James Wan a fost fascinat de aceste evenimente din anii ’70, fiind unul dintre cei care le considera reale. “Cred in această poveste si in lumea celor doi Warren”, spune Wan, “si in oportunitatea de a reda lumea lor cu ajutorul Verei si al lui Patrick, pentru a aduce pe ecrane, pentru public, o poveste care mie mi s-a părut extrem de incitanta”. Pentru a adapta pentru marele ecran aceste evenimente, Wan a apelat la scenaristii Chad si Carey Hayes, care scrisesera si prima parte, “Traind printre demoni”, precum si la David Leslie Johnson, care a fost foarte incantat sa participe. “A fost prima dacă cand am lucrat la un scenariu bazat pe o poveste adevarata”, spune Johnson. “Am fost mereu un fan al stilului horror, dar ceea ce a fost interesant pentru mine a fost nu numai ca acest caz era real, dar se facuse si multa publicitate in jurul lui la acea vreme si existau foarte multi martori. Chiar si politia avea rapoarte. Nu era vorba de doar unul sau doi oameni de undeva, dintr-o casa izolata, care veneau si spuneau ce s-a intamplat”.

“The Conjuring 2/Traind printre demoni 2”, distribuit la noi de Freeman Entertainment, va intra in cinematografele din Romania pe 1 iulie.

Share

2 thoughts on “Horror la cote maxime: “Traind printre demoni 2”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.