Adriana Oprea-Popescu: “Criminali in serie din Romania”

Colectia Mystery & Thriller a Editurii Tritonic cuprinde si doua volume semnate de jurnalista Adriana Oprea-Popescu dedicate unui subiect inspaimantator: criminalii romani. Aparute sub titlul “Criminali in serie din Romania” (vol. 1 si 2), cartile trec in revista faptele celor mai diabolice minti de pe la noi.

In cele doua volume, autoarea aduna informatii din dosarele criminalilor, pe care le combina cu interviuri luate chiar de ea celor care inca sunt in viata. Explicand ce anume determina un om sa comita o crima, ce factori influenteaza comportamentul criminal, ce tipuri de crimnali exista, cum lucreaza ei si ce simt atunci cand iau viata altei persoane, Adriana Oprea-Popescu ii prezinta cu atentie pentru detalii pe cei care au terorizat diferite parti ale tarii in diferite momente ale istoriei: criminali organizati, criminali dezorganizati, psihopati, violatori, pedofili.

Unii dintre ei sunt celebri, facand de-a lungul timpului obiectul unor articole de presa (precum Ion Rimaru si tatal sau, Florea Rimaru), altii nu, despre ei neauzindu-se, poate, niciodata in afara ariilor in care au operat. Unii isi ucideau cunoscutii, altii atacau doar necunoscuti, unii ucideau numai femei, altii doar baieti foarte tineri, unii actionau singuri, altii aveau complici, unii crescusera in familii violente, altii in saracie si mizerie, unii aveau probleme psihice grave, recunoscute, pe altii toata lumea ii considera oameni buni si perfect integrati in societate pana sa afle cum sunt ei de fapt.

Pe langa faptele, pedepsele si marturisirile criminalilor, autoarea prezinta la rece si felul in care s-au desfasurat anchetele, unele foarte precis si competent, altele foarte neglijent si superficial. Textul ne lasa astfel sa intelegem ca unii dintre condamnati ar fi putut fi prinsi mai devreme si deci numarul victimelor ar fi fost mai mic, precum si ca, in unele cazuri, important era sa fie gasit un vinovat, nu conta daca el era cel real sau nu.

Cele doua volume, care strang in paginile lor o istorie sangeroasa a romanilor si care, odata citite, ne fac sa fim mai atenti la locurile prin care circulam si la persoanele cu care ne insotim, pot fi gasite AICI, la pret redus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.