Roman la dublu: “Blestemul manuscrisului”

Jumatate istorie reala, un sfert istorie probabila si un alt sfert istorie posibila: asa isi rezuma Bogdan Hrib si Razvan Dolea romanul pe care l-au scris impreuna si al carui titlu oficial este “Blestemul manuscrisului”, a doua carte a seriei “Stelian Munteanu”, ajunsa anul acesta la editia a treia.

Daca pe Stelian Munteanu l-am mai intalnit in alte romane ale seriei, alaturi de alte personaje care i-au mai fost alaturi in aventurile sale pe taramul crimelor si intrigilor politiste, de data aceasta avem ocazia sa parasim pe alocuri contemporaneitatea si sa ne ne scufundam in istoria veche a Romaniei, delectandu-ne cu intrigi de curte, mariri si decaderi ale domniilor si relatiile externe ale domnitorilor.

Un manuscris papal pe care vor sa puna mana mai multe guverne, servicii secrete si hoti fara scrupule este cel care leaga vremurile pe care le traim de cele apuse, pentru ca documentul a strabatut secolele in tacere, mutat, ascuns, pazit cu strasnicie si pastrat cu atentie de toti cei care l-au avut in grija. Lucru deloc usor, avand in vedere ca fiecare posesor al manuscrisului trebuia sa il fereasca din calea celor care voiau sa-l fure, pe de o parte, iar pe de alta parte, mai exista o mica problema: cine citea manuscrisul, isi pierdea viata.

Asa ca Stelian Munteanu, care mai colaborase in trecut cu autoritatile, reuseste sa fie atras inca o data intr-un joc misterios, cu agenti secreti, mize uriase si pericole la tot pasul, de parca n-ar fi avut oricum problemele lui: la serviciu, nu-si mai vede capul de treaba cu editura, iar in viata personala oscileaza intre o femeie enigmatica si o tanara ingenua, incercand in acelasi timp sa fie si un tata bun pentru fetita lui aflata inca la varsta papusilor. Oboseala, spaima si sentimentul de “gata, pana aici!” il urmaresc constant pe bietul om, care simte ca nu are nimic sub control si ca e o papusa trasa de sfori in diverse directii.

Colaborarea dintre scriitorul Bogdan Hrib si istoricul Razvan Dolea este una reusita, povestile prezentului si ale trecutului ruland consecutiv de-a lungul cartii. Aceasta alternare a planurilor ii ofera cititorului ragazul de a intelege mai bine istoria manuscrisului care face obiectul cautarilor tuturor si contextul socio-politic in care acesta a existat, precum si de a primi o frumoasa lectie de istorie, pentru ca anumite fapte din roman s-au intamplat cu adevarat.

“Blestemul manuscrisului” poate fi gasit AICI, la pret redus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.