Michael Haulica: “9 1/2 elegii”

Prima carte semnata Michael Haulica pe care am citit-o se numeste “9 1/2 elegii”, cuprinde zece povestiri si a aparut anul acesta in colectia Casmir a Editurii Tritonic, colectie in care se regasesc titluri interesante precum “Fantoma de pe lac” de Monica Ramirez sau “Amurg la Marea Neagra” de Domnica Radulescu.

Cartea lui Michael Haulica nu este nici ea de ici, de colo: cele 10 povestiri scrise cu maiestrie il absorb pe cititor in actiunile lor si il fac curios in legatura cu desfasurarea faptelor sau il determina sa-si aminteasca de propriile povesti de viata, fie ele agreabile sau amare.

Primele sapte povestiri au in centrul lor femei care se plimba prin amintirea unui barbat, femei reale sau inchipuite, femei care au fascinat, au fost iubite, s-au deschis la modul absolut sau au lasat in urma lor mistere demne de a fi cercetate, femei care au ramas, femei care au plecat, femei puse la microscop, analizate pana la nivel celular. Mi-a placut firescul acestor povesti, erotismul limpede si dezvelirea sufleteasca desenata cu linii puternice, felul in care esti fortat, in calitate de cititor, sa te implici cu inima, sa le parcurgi nu doar ca un observator din afara, ci sa te identifici tu insuti cu macar una dintre situatii, cu macar unul dintre personaje.

Intr-o tonalitate cu totul diferita sunt scrise ultimele trei povesti, care se rup de realitatea imediata si se construiesc in zona SF. Nu mai luam contact cu ceea ce pareau a fi pagini de jurnal avand in miezul lor femeile trecutului sau ale imaginatiei, ci autorul ne aduce in fata ochilor lumi in care mintile oamenilor pot intra in corpurile altor oameni, in care cea mai fericita zi din viata cuiva poate fi salvata si retraita la nesfarsit sau in care o persoana incinerata poate vedea ce se intampla in continuare in viata celor pe care tocmai i-a parasit.

M-a intrigat in mod deosebit ultima povestire, “Sapte zile din moartea lui Iris”, care este divizata in subcapitole, insa in carte nu exista decat primele doua, cititorul fiind lasat “in ceata” la modul cel mai surprinzator cu un “Va urma”, plasat la finalul istoriei evident neterminate. N-am reusit sa gasesc continuarea nici pe site-ul autorului, deci nu pot decat sa presupun ca acesta se pregateste sa mai lanseze un alt volum de povestiri, in care sa aflam cum si-a petrecut Iris si restul zilelor de dupa moarte. 🙂

Deocamdata, va recomand cu drag volumul “9 1/2 elegii”, care poate fi gasit dupa un click AICI.

Share

3 thoughts on “Michael Haulica: “9 1/2 elegii”

  1. mulțumesc frumos pentru lectură. și sper să nu treacă prea multă vreme pînă vă voi dezvălui secretul lui Iris 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *