„The Salesman” calatoreste de la Cannes spre Bucuresti

„The Salesman”, in regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competitia oficiala Cannes 2016 distins cu doua trofee, va rula pentru prima data in fata publicului cinefil din Romania in cadrul festivalului Les Films de Cannnes à Bucarest, care anul acesta ca avea loc in perioada 14-23 octombrie in mai multe spatii.

„The Salesman” a castigat Premiul pentru scenariu si interpretare masculina, acordat lui Shahab Hosseini si a fost unul dintre favoritele competitiei la Cannes. Regizorul Asghar Farhadi, primul iranian care a obtinut Oscarul pentru Cel mai bun film strain cu „Nader and Simin: A Separation”, a fost inclus de revista Time in topul celor mai influenti 100 de oameni din lume, in 2012. In ritmul alert, subtil si excelent dozat care l-a consacrat, Farhadi urmareste drama unui cuplu din Teheran pentru care mutarea in casa unei foste prostituate si o vizita neasteptata duc la violenta. In paralel, cei doi joaca intr-un teatru de amatori rolurile din „The Death of a Salesman”, al lui Arthur Miller, iar asemanarile cu viata lor sunt izbitoare.

Eran Kolirin, unul dintre cei mai apreciati cineasti israelieni actuali, este si el unul dintre invitatii speciali de anul acesta la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest. Filmul sau „Beyond the Mountains and the Hills”, proiectat in Un Certain Regard la Cannes, este profund, pe alocuri suprarealist si „forteaza publicul sa-si chestioneze propria complicitate la disfunctionalitatea societatii israeliene”, conform Variety. Protagonist este un militar lasat la vatra dupa 27 de ani. Intors in familia de care se indepartase, el incearca sa se adapteze la ritmul „noului Israel”, o cultura competitiva obsedata de succes si bani. Asta il va atrage insa in plasa inselatoare a unor forte intunecate care domina viata Israelului.

Tanara speranta a cinematografiei turce Mehmet Can Mertoğlu (28 de ani) a castigat anul acesta France 4 Visionary Award in sectiunea Semaine de la Critique si se va intalni cu publicul in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest. Co-productia Turcia-Franta-Romania „Album” are o importanta echipa romaneasca in spate: regizorul Calin Peter Netzer („Pozitia copilului”) a fost producatorul filmului, iar Marius Panduru semneaza imaginea. Dupa cum remarca Variety, „Noul Cinema Romanesc ajunge in Turcia in comedia impresionanta a lui Mehmet Can Mertoğlu despre istoria falsificata a unei familii”.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfasura anul acesta nu doar in Capitala, ci, pentru prima data, vor avea loc proiectii concomitente cu filmele selectate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara. Editia a saptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films si realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.