Infernul de pe frontul de est. Jurnalele unui Panzerjäger german 1941-1943

Colectia Istorie a Editurii Meteor Press s-a imbogatit de curand cu volumul “Infernul de pe frontul de est. Jurnalele unui Panzerjäger german 1941-1943” editat de Christine Alexander si Mason Kunze. Cei doi sunt nepotii lui Hans Roth, vanatorul de tancuri care a acris aceste jurnale chiar pe linia frontului.

Cartea cuprinde trei jurnale complete ale soldatului Hans Roth, care au fost pastrate in casa familiei lui. Cum al treilea se termina in iulie 1943, se presupune ca soldatul incepuse si un al patrulea jurnal, insa familia n-a mai primit decat scrisori pana in vara anului 1944, cand nu s-a mai auzit nimic de el. Notificarea oficiala adresata sotiei lui o anunta ca Hans Roth disparuse in misiune – se presupune ca a fost ucis in timpul ofensivei sovietice Operatiunea Bagration, ramasa in documentele germane sub denumirea “Distrugerea Grupului de Armate Centru”.

In carte apar integral cele trei jurnale, primul cu numele “Operatiunea Barbarossa si batalia pentru Kiev”, al doilea “Marsul spre est si iarna 1941-1942” si al treilea “Razboiul din linia intai si retragerea dupa Stalingrad”. Paginile de text din volum sunt presarate cu fotografii ale campurilor de lupta si ale soldatilor germani aflati in permisie sau in timp ce erau decorati, precum si ale diversilor soldati sovietici capturati, alaturi de fotografii personale cu Hans Roth singur sau alaturi de sotia lui.

Tonul jurnalelor este cand optimist, cand descurajat sau furios, Hans Roth descriind foarte viu atat ororile prin care a trecut impreuna cu unitatea lui, cat si rarele momentele linistite de pe front, atacurile salbatice ale sovieticilor sau neajunsurile din propria tabara. Uneori, soldatul este un observator obiectiv, care inregistreaza automat ceea ce vede, alteori paginile lui il implica direct, nu de putine ori incurajandu-se singur in fata scenelor de groaza: “Sa fiti siguri ca vom rezista! Avem din nou la indemana munitie, iar pisicile si cainii fripti nu au un gust prea rau. Barometrul de stare indica “Vreme frumoasa”. Trebuie sa reusim!”

In anumite momente, din cuvintele lui Hans Roth tasnesc durerea si disperarea, autorul jurnalelor fiind in mod evident coplesit de ceea ce este nevoit sa traiasca. Razboiul aduce cu sine situatii incredibile, carora cei aflati pe front trebuie sa le faca fata indiferent de sentimentele lor, ca de exemplu atunci cand rusii trimit asupra lor Tanara Garda Proletara, copii care cu o mana primesc ciocolata daruita de soldatii germani, iar cu cealalta arunca asupra lor cu grenade: “Ma straduiesc sa descriu in detaliu oroarea luptei corp la corp cu acesti copii. Daca n-ai fost aici, nu ai cum sa intelegi ce se petrece. Oameni in toata firea, dintre care multi au copii de varsta lor, trebuie sa se angajeze intr-o lupta brutala si sangeroasa cu copiii! Nu voi putea uita multa vreme aceste scene oribile.”

Cartea se gaseste la pret redus AICI, unde puteti citi si un fragment.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *