Robert Calvet: “Istoria samurailor”

Una dintre aparitiile de succes ale Editurii Herald este cartea “Istoria samurailor” de Robert Calvet, inclusa in colectia ARHETIP. Volumul, tradus din limba franceza de Valentin Protopopescu, este, conform editurii, “o ampla panorama a unei Japonii medievale incarcata de traditii si de credinte”.

Desi titlul volumului sugereaza ca acesta aduna laolalta o serie de date legate de samurai, de la cele mai indepartate origini, cititorul are surpriza sa constate ca autorul face mult mai mult. El nu se margineste la a scrie despre aceasta casta a razboinicilor niponi, ci le asaza originea si dezvoltarea in contextul epocilor respective, prezentand o sumedenie de informatii despre situatia politica si sociala.

Astfel, pe langa informatiile despre istoria samurailor, functiile indeplinite de acestia, ritualurile, armele utilizate, despre felul in care se imbracau si multe altele, cartea face un portret amanuntit al Japoniei medievale, cu clanuri care se luptau pentru suprematie, cu aristocrati si oameni simpli aflati in slujba lor, tulburari sociale, ascensiuni la putere, decaderi, crime si mosteniri controversate.

Cartea este divizata in trei parti: prima, cu titlul “Samuraii in istorie”, include capitolele dedicate clanurilor militare, shogunatelor, razboaielor civile din arhipelagul nipon; a doua, cu titlul “Viata si moartea samuraiului”, ia in discutie statutul social al samuraiului, armele, codul de onoare si ritualurile; a treia, cu titlul “Samuraii ideali” vine cu detalii despre cei 47 de ronini din Ako, Miyamoto Musashi sauNinja, samuraii din umbra.

Robert Calvet este doctor in istorie si preda istoria moderna la Universitatea din La Rochelle, Franta. Autorul a scris mai multe volume despre istoria Japoniei, printre care “Au temps des Samouraïs” si “Les Japonais: histoire d’un peuple”.

Tot despre samurai mai gasiti la Editura Herald volumul scris de Inazo Nitobe, “Bushido: codul samurailor”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.