Mihai Alexandru Dinca: “Inainte de neant”

Una dintre cartile lansate de Editura Tritonic la Targul International Gaudeamus 2016 este “Inainte de neant” scrisa de tanarul autor Mihai Alexandru Dinca, o colectie de povestiri SF stralucite, pe care orice persoana care indrageste acest gen literar ar trebui sa le citeasca fara sa stea pe ganduri.

Mihai Alexandru Dinca a absolvit International School of Audio Engeneering si este student la Facultatea de Inginerie Aerospatiala din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. De asemenea, este chitarist si compozitor intr-una dintre trupele promitatoare ale undergroundului romanesc, formatia de progressive death metal Negative Core Project. In plus, este un scriitor foarte talentat, asa cum am avut ocazia sa constat citindu-i volumul de povestiri “Inainte de neant”, primind anul acesta Trofeul Stiinta & Tehnica pentru debut science fiction la Sci+Fi Fest 2016.

Inca de la prima povestire din volum am inteles ca Mihai Alexandru Dinca este nu doar un autor cu o imaginatie bogata, ci si un individ bine informat si cu mijloace eficiente de transfer al ideilor in forma scrisa. In mod evident, Mihai se foloseste in scrierile lui de cunostinte acumulate in anii de studii, pe care le imbina maiestuos cu scantei din imaginatie, rezultand un material literar de exceptie.

Cele sase povestiri intinse pe 145 de pagini se citesc pe nerasuflate, iar unele dintre ele cred ca ar putea fi extinse pentru a se transforma in romane. Nici nu stiu care dintre ele mi-a placut mai mult, pentru ca toate sunt minunate si simt ca as face o nedreptate daca as vorbi doar despre una. “In neant” mi-a placut pentru sentimentul de izolare si disperare pe care il infatiseaza, “Cordyceps Humanis” (care cred ca se inspira din piesa cu acelasi titlu a celor de la Cephalic Carnage) pentru grozavia acapararii unei fiinte de catre un parazit, “Fiul original” pentru ideea unei realitati in care o constiinta sanatoasa poate trai o viata separata de corpul bolnav, “Sol Invictus” – titlu inspirat poate de zeitatea romana cu acelasi nume, mai ales ca si in poveste e vorba despre Soarele care este vazut de unii locuitori ai Mercurului ca un zeu – pentru ideea transformarii unui “necredincios” intr-un om care, in urma unei experinte inexplicabile, incepe sa se indoiasca de ce stia pana atunci.

“Exil in Oolomag” este povestirea cu oameni, dragoni si… dracologi care m-a facut sa ma gandesc ca i-ar sta si mai bine daca ar fi extinsa si transformata in roman, la fel si “Oroarea din Oort”, populata cu fiinte umane decazute si cu mistere vechi de cand universul, scriere care, de altfel, a si fost nominalizata la categoria Cea mai buna povestire la Premiile RomCon 2016.

Volumul de povestiri “Inainte de neant” de Mihai Alexandru Dinca poate fi comandat de AICI, la pret redus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *