Expozitie de camasi romanesti: “IA AIDOMA”

Semne Cusute, in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, va invita sa vizitati incepand cu 3 decembrie expozitia IA AIDOMA, aflata in Sala Tancred Banateanu. 40 de camasi romanesti, care se afla pastrate peste granite, in marile muzee ale lumii, au fost aduse “acasa” si in timpul prezent prin replici numite “aidoma”.

Expozitia este singurul fel in care aceste camasi pot fi admirate de publicul interesat, dat fiind ca originalele nu sunt expuse in expozitiile permanente, ci sunt pastrate in depozitele acestor muzee. Cele 33 de autoare care le-au readus la viata sunt membre ale comunitatii SEMNE CUSUTE in ACTIUNE, grup constituit pe FaceBook in martie 2014, la initiativa arh. Ioana Corduneanu, si care numara acum peste 15.500 de membri: prima si cea mai mare Sezatoare Virtuala. Camasile au fost identificate in colectiile: Metropolitan Museum, NEW YORK; Muzeul de Textile, CANADA; Muzeul Etnografic GENEVA; Muzeul de Textile LYON; Muzeul Horniman, UK; Muzeul de Etnografie, SANKT PETERSBURG – dar si in colectii private.

Expozitia isi doreste sa deschida un orizont nou in ceea ce priveste Arta Taraneasca, demonstrand ca, in 2016, broderia este un “hobby” cat se poate de romanesc, de firesc si de urban. In cadrul expozitiei va fi explicat procesul frumos si laborios prin care trece panza pentru a deveni ie. Se vor prezenta tehnici de cusut declarate iesite din uz acum 100 de ani, care au fost recuperate si readuse in actualitate, in cadrul grupului de cusut.

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Tancred Banateanu de la Muzeul National al Taranului Roman, pana pe 17 decembrie 2016, in fiecare zi in intervalul orar 10:00- -18:00. Intrarea este libera.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.