Valentin Pikul: “Necuratul” – volumul 1

Valentin Pikul a fost un romancier sovietic care s-a axat in scrierile lui pe istoria poporului rus. In romanul istoric “Necuratul – Rasputin si apusul unei lumi”, aparut la Editura All, isi introduce cititorii in lumea Imperiului Tarist, surprinzand ultimii 37 de ani ai acestuia, din 1880 si pana la revolutia din 1917, care i-a adus sfarsitul.

Primul volum
al romanului istoric scris de Valentin Pikul acopera perioada 1880 – 1912, adica prima parte a domniei tarului Nicolae al II-lea si a tarinei Alexandra Feodorovna. Autorul imbina faptele istorice reale, documentate cu intamplari fictive si construieste cu maiestrie o poveste captivanta, sprijinind actiunea romanului pe doi piloni: ispravile monarhilor rusi, ale neamurilor regale si ale Dumei si viata si aventurile lui Rasputin, un taran din Siberia ajuns personaj extrem de important la curtea imperiala.

Familia imperiala si intreg aparatul de conducere sunt descrise cu un umor special, dar fara menajamente, cu toate problemele care le domina, comploturile, invidiile, aventurile scabroase si chiar crimele politice sau nu. Tarul este infatisat ca fiind un mare betiv, cu caracter slab, cu un comportament de multe ori infantil, in timp ce tarina este putin cam nebuna, cruda si cu un caracter puternic si dominant, in antiteza cu sotul sau. Comportamentul fata de supusi este unul dispretuitor, tarii si oamenii lor sus-pusi fiind preocupati doar de binele propriu si incercand sa pacaleasca la orice pas poporul pe care il conduc, refuzandu-i drepturile si inabusind sangeros orice tentativa de revolta.

Mizeria morala a familiei imperiale, coruptia si decadenta sunt primele lucruri pe care le observa Rasputin in momentul in care ajunge sa se invarta in cercul lor. Taran sarac, violent, incult, cu o mare pasiune pentru alcool (pe care il bea in cantitati industriale) si pentru femei (care, desi le trateaza oribil, sunt atrase de el din toate directiile si din toate clasele sociale), Rasputin este descoperit de un preot in calatoriile lui prin imperiu si introdus treptat in cercurile aristocrate, pe post de vizionar, facator de minuni, salvator al sufletelor pacatoase si mijlocitor intre oameni si Dumnezeu.

Autorul are insa grija sa-l arate cititorului pe Rasputin exact asa cum este, de la nastere si pana la maturitate, un om de cea mai joasa speta, lenes, parazit, murdar, inept, un impostor care se da drept om al Domnului si care, odata ajuns in mijlocul aristocratiei, aduna in jurul sau o multime de adepti, subliniind astfel putreziciunea morala a nobilimii si a familiei regale insasi; tarii, pe care el ii numeste mieros “mama” si “tata”, sunt si ei prinsi in farmecul indoielnic al acestui individ, cu metode total neortodoxe de intors oamenii (in special femeile) catre Dumnezeu, individ care le devine prieten apropiat si sfatuitor in problemele sociale si politice. Influenta nefasta a lui Rasputin si incompetenta celor care conduc Rusia sunt punctate excelent pe finalul acestui prim volum de un fost preot: “Ascultati, ascultati! Va spun ca Rusia nu are tar, Rusia nu are Sinod, Rusia nu are guvern si nu are o Duma populara… este numai o vipera uriasa, Rasputin, un talhar si un hot care tine loc de tar, de Sinod, de Duma si de tot guvernul nostru!”

Share

One thought on “Valentin Pikul: “Necuratul” – volumul 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.